Meşhur deveci armudunda hasat zamanı

Lezzeti dayanıklılığı ve büyüklüğüyle ünlü olan Bursa'nın meşhur deveci armudunda hasat başladı.

BURSA – Bursa ile anılan ve ağırlığı bir ila bir buçuk kiloyu bulan, hatta 2 kiloya yaklaşanlarına bile rastlanan deveci armudunun hasadı başladı. Deveci armudu, Avrupa'dan Ortadoğu’ya kadar birçok ülkeye ihraç ediliyor.

 

Bursa Ovası'nın özel iklim ve coğrafi koşullarında, başta Ağaköy ile Adaköy olmak üzere, Kazıklı, Canbazlar, Kumkukalan, Hasanbey, İğdir, Karahıdır, İsabey, Serme ve Barakfakih köylerinde yaygın şekilde yetiştirilen armut, lezzeti ve dayanıklılığı ile dikkat çekiyor.

 

Geçen yıl 120 bin ton rekoltenin gerçekleştiği Bursa Ovası'nda, bu yıl çiçek döneminde sert rüzgârların esmemesi nedeniyle meyve tutumu iyi olduğundan rekoltenin 130-140 bin tonu bulması bekleniyor. Bir ağacın 400-500 kilo meyve verdiği deveci armudu bahçelerinde, adeta görsel şölen yaşanıyor.

 

Haziran aylarına kadar tazeliğini koruyabiliyor
Deveci armudu, soğuk hava depolarında gerekli koşulların oluşturulması halinde, gelecek yılın Mayıs, hatta Haziran aylarına kadar tazeliğini koruyabiliyor, bu yüzden iç pazar satışlarının yanı sıra uzun süre ihracatı yapılabiliyor.

 

Bu yılın hasat zamanının geldiğini ve uzun bir süre meşhur armudun hasadıyla uğraştıklarını belirten meyve bahçesinin sahiplerinden Adnan Altın, bu yıl armutta bolluk yaşandığını dile getirdi.

 

“Ağaç hastalıklarına köklü bir çözüm bekliyoruz”
Kimi zaman ağaç hastalıklarının baş gösterdiğini ve bundan dolayı çoğu zaman büyük kayıp yaşadıklarını ifade eden Altın, “Bu konuya yetkililerin köklü bir çözüm getirmesini istiyoruz, şuan önerilen ilaçlar çözüm olmuyor. Çünkü biz kendi bahçemizi ilaçlıyoruz ancak yan bahçe ilaçlanmadığı için oradaki hastalık belli bir süre sonra yine bizim bahçeye bulaşabiliyor.” şeklinde konuştu.

 

“Bir ağaç ortalama 400-500 kilo meyve veriyor”
Bir ağacın ortalama 400-500 kilo meyve verdiği ağaçların bulunduğu her bir tarlada bazen her bir armudun bir kilo 800 gram geldiğini belirten Altın, armudun büyülüğünü görenlerin hormonlu olabileceğini düşündüğünü ancak yetiştirdikleri armutta asla hormon olmadığını tamamen organik olduğunu vurguladı.

 

Birkaç ilde yetişiyor, en çok Bursa’dakiler tercih ediliyor
Deveci armudunun Türkiye’de bir ilde yetiştiğini belirten Altın, Bursa’da yetişenlerin daha lezzetli olduğunu, bundan dolayı da diğerlerine göre daha çok tercih edildiğini ifade etti, ihracatta ise en çok Bursa’nın payı olduğunu söyledi. (Zeki Aras –İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bursa Haberleri

Helal akreditasyon nedir, Neden önemli?,
Soluk borusuna leblebi kaçan kadın hayatını kaybetti
Tarım işçilerini taşıyan minibüs direğe çarptı: 13 yaralı
FETÖ'nün TSK yapılanmasına operasyon: 16 gözaltı
Hastasından "ameliyat parası" isteyen doktorun 10 yıla kadar hapsi istendi