7 yaşında çırak olarak bakırcılık mesleğine başlayan 45 yalındaki Cevat Aktaş, kaybolmaya yüz tutuna mesleğini yaşatmak için direndiğini belirtti.
Gelişen teknoloji, mutfakların ve çeyiz sandıklarının vazgeçilmezi olan bakır eşyalara olan ilgiyi azaltırken, mesleğini devam ettirmeye çalışan Bakırcı Ustası Cevat Aktaş, yetiştirecek eleman sıkıntısı yaşadığını ifade etti.
Muş merkezdeki Bitlis Caddesi'nde kurduğu atölyede bakırdan tepsi, kahve fincanları, ibrik gibi işlenmiş hediyelik eşyalar yapıp satan Aktaş, kaybolmaya yüz tutan bakırcılık mesleğini yaşatmak için direniyor.
Bakır işleme sanatına çırak olarak başladığını ve kaybolmaması için devam ettirdiğini söyleyen Aktaş, "Köyümüzde okul olmadığından dolayı çıraklıktan itibaren bu işe başladım. Bu işi yapan kalmadı. Bu biraz zor bir meslektir. Emek gerektiren bir meslektir, sanat gerektiren bir meslektir. Bunun için gelen eleman 5-10 gün dayanmıyor. Yevmiyesi az olduğu için lokantalarda yâda kahvehanelerde daha fazla para verdikleri için oralara gidiyorlar. Bizde fazla para veremiyoruz. Ama bu mesleğin her şeyi güzeldir." dedi.
Bakırcılık mesleğini devam ettirmek için eleman bulamadıklarını söyleyen Aktaş, "Bu mesleğin yok olamaması için yapıyor ve direniyorum. Ömrümün sonuna kadarda direnmeye niyetim var. 2 oğlum var biri yeni doğdu diğeri 12 yaşında. Bazen büyüğünü çalıştırıyorum ama heves yok. Heves olmayınca bu işi yapamazsın, bu işe hevesin olmalı ki işi yapabilesin. Muş’ta bu işi yapan kimse yok. Ben isterim ki memleket ilerlesin, memleketimizde sanatkâr olsun." ifadelerini kullandı.
Yurt dışından gelen insanlardan özel siparişler aldığını belirten Aktaş, "İnsanlar Almanya’dan, Fransa’dan, İngiltere’den Muş’a geldiklerinde illaki bir şeyler yaptırıyorlar. Özel sipariş veriyorlar. Adam gelip bana çiğköfte sinisi yap yâda bana bir saat yap, demlik yap yani adamına göre nasıl sipariş gelirse biz o şekilde çalışıyoruz." şeklinde konuştu. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)