Mevsimlik tarım işçileri raporu hazır

Şanlıurfa’da düzenlenen ‘Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Programı Yönetici Toplantısı’nda konuşan Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, mevsimlik tarım işçileriyle ilgili 2 aydır hazırladıkları raporu en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşacak

Mevsimlik tarım işçilerinin sağlığını geliştirme programı yönetici toplantısı Şanlıurfa’da birçok yöneticinin katılımıyla gerçekleştirildi. Özel bir hotelde gerçekleştirilen toplantının iki gün süreceği belirtildi.

 

Toplantıya TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının ve Çözüm Önerilerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Şanlıurfa Valisi İzettin Küçük ve çok sayıda vali ve kaymakam katıldı.

 

Mevsimlik tarım işçiliği toplumsal bir mesele haline geldi

Aileleriyle beraber sayıları yaklaşık 1 milyonu bulan gezici mevsimlik tarım işçilerinin olduğuna dikkat çeken Kaçar, bu insanların çalışmak üzere gittikleri bölgelerde birçok insani sorunla karşı karşıya kaldıklarını, bu meselenin toplumsal bir olaya dönüştüğünü söyledi.

 

Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümü noktasında başbakanlık tarafından 2010 yılında yayımlanan genelgenin yasal mevzuat açısından önemli olduğunu belirten Kaçar, komisyon olarak çalıştıkları 2 ay süre zarfında yasal mevzuatın uygulaması noktasında farklı uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak gittiği bazı bölgelerdeki yöneticilerin mevzuattan habersiz olduklarını söyledi.

 

Birçok problem  ve çözümü 12 başlık altında raporda yer alıyor

Kaçar, “Önümüzdeki hafta sonu itibariyle çalışmalarımızı bitirip başta meclis başkanımız olmak üzere raporumuzu Cumhurbaşkanına, başbakanımıza ve mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilere sunacağız. Barınma, sağlık, ulaşım, eğitim, çalışma hayatı, sosyal güvenlik, çocuk işçiliği, kadın istihdamı, sendikal ve siyasal haklar olmak üzere birçok problemi 12 başlık altında raporumuzda sunacağız ve çözüm önerilerimizi de kamuoyu ile paylaşacağız.” dedi.

 

“Yasal boşluklar acilen giderilmeli”

Büyükşehir yasasıyla birlikte özellikle Özel İdare üzerinden tanınan yetkinin boşluğa düşmesinden dolayı yasal boşlukların ortaya çıktığını belirten Kaçar, komisyon olarak bu boşlukların giderilerek yasal düzenlenmelerin bir an önce hayatı geçirilmesinin kendileri için öncelikli mesele olduğunu söyledi.

 

Vali Küçük: “Mekanizmalar kurulmalı, sorumluluklar takip edilmeli”

Mevsimlik tarım işçiliğinin dünyanın birçok ülkesinde mevcut olduğuna dikkat çeken Vali Küçük, “ Fransa’da tarım işçilerinin sayısı 700 bin civarında. Ama bizde yola çıkarken, ikamet ettiği ve çalıştığı yerde, çalışma bitip geri dönüşlerde hep sorunlarla karşılaşıyoruz. Hep kazalar duyuyoruz. Ya da salgın hastalıklardan etkilenen ya da değişik sebeplerle hayatını kaybeden insanlar görüyoruz. Başka bir örnek olarak da bazıları Doğu ve Güneydoğu’dan batı illerine gidiyorlar orada ayrımcılığa uğruyorlar. Adeta bir köşeye sıkıştırılmış çarşıya bile çıkamayan insanlar var.” dedi.

 

Komisyonun çalışmalarını önemli bulduğunu ifade eden Küçük, tüm yönetimlerin kuracağı mekanizmaları harekete geçirerek teşkilatına yükleyeceği sorumluluklar ve bunların takibinin yapılması sonucunda bu sorunun çözülebileceğini söyledi.

 

Toplantı diğer akademisyenlerin konuyla ilgili konuşmalarıyla devam etti. (Osman Gülebak-İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor