Yaşadıkları illerden, tarımsal üretimin yapıldığı ve iş gücü talebi yoğun illere çalışmak üzere giden mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin mevcut sorunlarının tespiti ile bu sorunların giderilmesi noktasın paydaş olabilecek ulusal ve uluslararası kuruluşlarla Viranşehir ilçe Kaymakamı Ömer Dereci'nin başkanlığında çalıştay düzenlendi.
İlçe Kaymakamlığı ve Hayata Destek Derneği öncülüğünde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan İlçe Kaymakamı Ömer Dereci, mevsimlik tarım işçiliği sorununun çok genel olduğunu ifade ederek, Viranşehir Kaymakamlığı olarak bu sorunun eğitim boyutuna çözüm arayışı içerisinde olduklarını kaydetti.
Eğitim çağındaki çocukların aileleri ile birlikte mevsimlik işlere ilkbahar aylarında eğitim öğretimin bitmesinden önce 2-3 ay, sonbaharda ise eğitim ve öğretimin başlamasının üzerinden 2-3 ay eğitime devam etmediklerini tespit ettiklerini aktaran Dereci, bu durumun öğrencilerin eğitimini olumsuz etkilediğini belirtti.
Açılış konuşmasının ardından Mevsimlik Gezici Tarım İşçiliği Çalışma Grubunun yaptığı anket ve saha çalışması ile ilgili Hayata Destek Derneği Viranşehir Leyla Ezberci ve Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Yusuf Selim Arıcan tarafından sunum gerçekleştirildi.
Anket ve saha çalışması verilerinin ardından katılımcılara hazırlanan Eylem Planı paylaşıldı. Mevsimlik Gezici Tarım İşçisi Ailelerle yapılan görüşmelere dayandırılan Eylem Planında, mevsimlik tarım işçisi ailelerin eğitimi aksayan çocuklarına yönelik; en az bin öğrencinin okul pansiyonlarına yerleştirilmesi, aile eğitim çağındaki çocuğu gittiği yere birlikte götürüyorsa bulunduğu yerde eğitime devam etmesi konuları yer aldı. İlçe içerisinde mevsimlik tarım işi için kırsala çıkan eğitim çağındaki çocuklar için taşıma usulü ile çözüm yolu paylaşıldı.
Ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütlerinin temsilcileri toplantıda yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi vererek mevsimlik tarım işçiliği sorununun çözümü noktasında sağlayabilecekleri katkıları paylaştı.
Toplantıya, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHRCH), CARE İNTERNATİONAL, CONCERN WORLDWİDE, UNİCEF, FERRERO Fındık, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (İPUD), Kızılay, Şanlıurfa Hukuk Kliğini, GAP İdaresi Bölge Müdürlüğü ve Hayata Destek Derneği temsilcileri ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Kaymakamlık Proje Ofisi yetkilileri katıldı.
İLKHA