"Mevsimliktarım işçilerin koşulları iyileştirilmeli"

​Gezici mevsimlik işçilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gezici mevsimlik işçilerinin yaşadığı sorunları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Soru önergesine yanıt veren Bakan Jülide Sarıeroğlu, belirlenen pilot illerde, mevsimlik içlere geçici yaşam alanlarının oluşturulması için çalışma başlatıldığını açıkladı. 

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, gezici mevsimlik işçilerin sayılarının açıklanmasına istediği önergesinde, “Barınma sorunları ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması adına kurumlardan destek sağlanmakta mıdır? Mevsimlik işçilerin çalışma süreleri ile tarafınızca yapılan bir çalışma ve denetim var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2010 yılında yayımlanan Başbakanlık genelgesi kapsamında "Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi’nin (METİP)"yürütüldüğünü açıkladı. Proje kapsamında; mevsimlik tarım işçilerinin barınma, alt yapı tesisi, eğitim, sağlık ve diğer konulara ilişkin mevcut durumlarının iyileştirilmesinin sağlandığını kaydeden Bakan Sarıeroğlu, “Söz konusu proje, 2017/6 sayılı 'Mevsimlik Tarım İşçileri' konulu Başbakanlık Genelgesinin 19.04.2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmasıyla birlikte tekrar hayata geçirilmiştir. Bakanlığımızca bu kapsamda çalışmalar yürütülmektedir.” dedi.

Sarıeroğlu, “Genelge hükümleri çerçevesinde eylem planı gönderen iller arasından Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, Konya, Manisa, Ordu, Giresun ve Düzce pilot il olarak seçilmiş ve ödenek aktarım onayı alınmış olup, geçici yerleşim alanlarının oluşturulmasına ilişkin çalışmalar valilikler tarafından başlatılmıştır” açıklamasında bulundu. 

Gezici tarım işçilerinin çok zor koşullarda hayat mücadelesini sürdürdüklerini belirten Gürer, mevsimlik tarım işçilerinin yaşam alanlarının başta hijyen ve sağlık konusu olmak üzere tamamen olumsuzlukları barındırdığını söyleyerek, “Ekmek parası için memleketlerinden kilometrelerce uzaklara gitmek zorunda kalan gezici mevsimlik tarım işçileri sağlıklı olmayan koşullarda barınmaktadır. Ayrıca mevsimlik işçilerin çocuklarının eğitimleri de ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Mevsimlik işçilerin belli bir yaşa gelen çocukları eğitimlerini devam etmek yerine aileleriyle birlikte tarım işi yapmaktadır. Mevsimlik işçilerin barınma koşulları başta olmak üzere çocuklarının eğitimlerine devam etmelerinin sağlanması için gerekli adımlar atılmalıdır.” dedi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi