Endemik bitki türleri bakımından zengin olan Van'da, üretilen balın da kaliteli olduğunu söyleyen uzmanlar, kış aylarında sıcak çay ve yahut C vitamini bakımından zengin meyvelerle birlikte tüketilen balın bağışıklık sistemini güçlendirdiği vurguladı.
Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan Van Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tandoğan ve kentteki balcılar, kış mevsimi ile birlikte daha fazla duyulan enerji ihtiyacının karşılanmasında balın önemli bir besin kaynağı olduğuna dikkat çektiler.
Kışın meydana gelen hastalıklardan dolayı vücudun takviye gıdalara ihtiyacı olduğunu ifade eden Halil Tandoğan, enerji kaybında balın önemli bir besin kaynağı olduğunu belirterek, "Kış mevsiminde vücuttaki direncin düşmesiyle beraber belli hastalıklar meydana geliyor. Bunlar gribal enfeksiyonlar, boğaz şişmeleri, öksürük veya daha ileri gidersek zatürreye kadar götürebilen hastalıklarla beraber vücut zayıf düşmektedir. Zayıf düşen vücudun destekleyici bazı takviye gıdalar alması lazım. Bu gıdaların en önemlilerinden biri de baldır. Bal, vücudun hücrelerini korumakla ilgili direnç sağlar. Özellikle hücreleri yenilemede inanılmaz güç ve enerji veriyor." dedi.
"Baldan inanılmaz bir şifa kaynağı var"
Bir ürünün kaliteli olabilmesi için endemik bitki yapısı ve coğrafi şartların elverişli olmasına ihtiyaç olduğunu belirten Tandoğan, bu şartlarında Van’da mevcut olduğunu ifade etti.
Tandoğan, "Bir balın kaliteli olabilmesi için iyi bir mutfağa ihtiyacı var. Mutfak dediğimiz toplandığı çiçek, nektar bölgesi şart. Bu bölgenin endemik bitki yapısı, coğrafi yapısının iyi olması, çevrenin temiz olması, rakımın yüksek olması nedeniyle inanılmaz kaliteli ballar ortaya çıkıyor. İlimizdeki baldan da inanılmaz bir şifa kaynağı var. Bu anlamda Van balı konusunda kaliteye sahibiz, rakipsiz bir ürüne sahibiz ve diyebiliriz ki dünyada rakibimiz yok." diye konuştu.
Tandoğan, 2016 yılında ilkbahar mevsiminin soğuk ve yağışlı geçmesi nedeniyle bal veriminin yüzde 40 oranında düştüğünü söyledi.
"Tüketicilerin bilinçli olmasını istiyoruz"
Televizyon programlarında satılan sahte bal konusunda tüketicileri uyaran Tandoğan, "Balı tatmadan, görmeden, bakmadan ve dokunmadan almak mümkün olmamalıdır. Tüketici kalite kontrolünü kendisi belirler. Bu durumda damak tadı ile analiz yapar ve ondan sonra balı beğenirse alır. Bal, çok özen isteyen bir üründür fakat bu televizyonlardaki reklam satışlarından dolayı sektörümüz inanılmaz darbe aldı ve bu da itibar kaybına sebep oldu. İnsanlar iyi ve kötü balı ayrıştıramaz hale geldi. Tüketicilerin televizyonlardaki sahte bala güvenmemelidir ki onlar tamamen hilelidir. Onlar kavanoz derler, kilogram olarak göndermezler." diye belirtti.
"Balın vücuda inanılmaz faydaları vardır"
Dededen kalma arıcılık mesleğini icra eden Metin Elasan ise balın insan vücuduna olan faydalarından söz ederek, şu ifadeleri kullandı:
"Balın faydaları saymakla bitmez. Özellikle Allah-u Teâlâ Kuran-ı Kerim’in Nahl Suresi’nde baldan övgüyle söz etmiştir. Balın insanlar için inanılmaz faydalarının olduğunu söylemiştir. Allah’ın kitabında yazan bir gıdanın ne zararı olabilir ki? Bu anlamda gerçek balı tüketmek, bulmak önemlidir. Bal, vücuda inanılmaz faydaları vardır. Bunları saymakla bitiremeyiz. Kısaca birkaç tanesinden söz etmek gerekirse; en önemlisi soğuk algınlığına karşı müthiş bir direnç sağlıyor. Bunun sıcak suya karıştırdığımızda veya sıcak çayla içtiğimizde balın vücuttaki tüm global enfeksiyonları derhal dışarı atar. Müthiş bir kalkan görevi görür." (Yılmaz Sönmez, Sedat Karatay- İLKHA)