İZMİR - 2012-2013 öğretim yılının bitmesine günler kalırken, birçok okulda mezuniyet balosu adı altından etkinlik hazırlıkları yapılıyor.
Aileleri uyaran eğitimciler, bu etkinliklerin haya ve edebe uygun olmayan ortamlara zemin oluşturduğunu belirterek üniversite öğrencileri için ise bu baloların ailelerden uzak içkili otellere kadar uzandığına dikkat çekti.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan eğitimci Murat Taşoğlu, bu tür programların çocuk ve gençlerin bataklığa ilk adım attığı ortamlar olduğunu ifade ederek, "Asıl gayesi topluma ve kendine faydalı bir nesil yetiştirmek olan eğitim kurumlarının bu noktada son sözü ahlaki mefhumlardan yoksun bir neslin temellerinin atıldığı ortamları çocuklarına reva görmesi midir? Hayatında bırakın alkolü, ağzına sigara dahi sürmemiş olan çocuklarımız, bu gecelerde maalesef birçok perdeyi de yıkıyor ve birçok kötü alışkanlıkları bugünden kazanıyor veya başlangıç temellerini atıyor" dedi.
Ailelerinden uzakta 13-14 yaşlarındaki çocuklar alkolle tanışıyor
Ailelerinden uzakta gencecik çocukların daha 13-14 yaşlarında alkolle tanıştığını belirten Taşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Evet, gencecik çocuklar daha 13-14 yaşlarında bu balolarda alkolle tanışıyor. Bunun adı mezuniyet baloları. Öğrenciler mezun olmanın verdiği heyecanla katıldıkları balolarda telafisi mümkün olmayan felaketlere sürükleniyor. Aslında basit bir eğlence gibi görünse de öğrenciler ailelerinden uzak otellerde alkolle tanışıyor ve sınav öncesi moral, motivasyon kaybına uğruyorlar. Yoksa asıl amaç veda değil mi? Yaşamın her noktasında insan yaşamı adına tamamen yozlaşmış sözde medeniyet olarak aktarılan batının eğlence anlayışının kendi örf ve adetlerimizle hiç uyuşmamasına rağmen okullardaki mezuniyet törenlerinde ve ya mezuniyet balolarında artık bizim kültürümüz gibi lanse edilmeye çalışılmasının sonuçları olarak uyuşturucu, içki vb. kötü alışkanlıklar olarak bize miras olmakta. Ülkemizde bu kötü alışkanlıkları kullanan yaş grubunun sürekli olarak daha küçük yaş gruplarına düşmesi ile de bunu ispatlamış olmaktadır."
Mezuniyetlerde aileler nerede?
Taşoğlu son olarak ailelere şöyle seslendi: "Birçok mezuniyet baloları ailelerden uzakta kutlanılmasının sonuçları ortada iken bunun yerine madem ki bir tören yapılacak ve madem ki bunu adı mezuniyet olacak ve madem ki saçlarını süpürge eden elleri öpülesi annelerin ve çilekeş babaların çocukları ile övünç duyulacağı törenler olacak o zaman neden ailelerin de katıldığı öğrencilerin bir yıl boyunca yaptığı etkinlikleri kapsayan ahlak kuralları çerçevesinde mezuniyet törenleri yapılmıyor? Bunu başarmak veya düzenlemek çok mu zor? Gelin değişimi birlikte gerçekleştirelim. Yeni nesiller bizim, bizlerin elinde ise gelin onlara doğruyu, güzeli birlikte yaşatalım. Gelin yarınlarımızı karartmayalım. Varsın mezuniyet diye bir gecemiz olmasın. Ama gözündeki nur sönmemiş güzel yavrularımızın temiz ahlaklı kalsın."
Mezuniyet balolarına bazı veli ve öğrenciler de tepki gösterdi. Oğlunun üniversitede okuduğunu söyleyen baba Adil Uygül, "Oğlum zaten bu tür balolara katılmıyor. Ben de buradan sesleniyorum, aileler çocuklarını bu ahlaksız partilere göndermesinler" derken, ortaokulda okuyan Mert Gültekin ve Abdulgani Gültekin de, "Mezuniyet balosu bizim okulda da olacak ama biz katılmayacağız. Çünkü kız-erkek karışık olacak bu da bizim inancımıza terstir" dedi. (Yunus Şani - İLKHA)