MARDİN - Midyat Şafak Camisi'nde Arapça ve İslami ilimler eğitimini başarıyla tamamlayan 21 medrese talebeleri için icazet töreni düzenlendi.
Merasim öncesinde sarık ve cübbeden oluşan özel kıyafetlerini giyen talebeler, def eşliğinde söylenen ilahi ve salâvatlarla camiye giriş yaptılar.
Düzenlenen törene, Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Müftü Yardımcısı Mahsum Taşçı, Ömerli İlçe Müftüsü İsmail Ünal, Midyat İlçe Müftüsü Muhammed Çiçek, bölgenin çok büyük ve saygın din âlimleri ve 500 dolayında davetli katıldı.
Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan merasimde, Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun ve Medrese Müderrisi Şeyh Muhammed Beşir Aksoy ile birer konuşma yaptı.
İcazet alan talebelere başarılar dileyen Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, "İlim, İslam'ın ilk sırada önem verdiği hususlardan biridir. Cehaleti ortadan kaldırıp, yerine irfanı ve ahlakı koyduğunuz zaman artık mesele kalmıyor. İnanın ki bir menderese açıldığı zaman bir hapishane kapanır. Ne kadar ilim sahibi olsak da ilim-irfanımızın artması ve ziyadeleşmesi için sürekli dua etmemiz gerekiyor. Dünyasını ve ahiretini isteyenler ilme sarılsın" dedi.
"Medreselere devlet bütçesinden pay ayrılacak"
Medrese ve Kur'an Kursları'nın iaşesi ve ibatesinin bütün masraflarının devlet bütçesinden karşılanması yönünde bir haberi yakın bir tarihte Başbakan Yardımcısı ve Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Bekir Bozdağ'dan işittiğini ileri süren Müftü Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü, "Ben dedim ki bölgemizde medreselerimiz çok. Hem rehberlik edelim hem yardım edelim hem de duacı olalım. Tabii ki bu konu hakkında açıklama yapmak benim yetkimde değil, inşallah yakın bir zamanda Kur'an Kurslarımızın ve medreselerimizin iaşesi ve ibatesi (bütün masrafları) devlet bütçesinden karşılanacak. Belki bu müjde yerine geçer. Biz de hep birlikte bunun gerçekleşmesi için dua edelim."
Talebelerine hayatlarında başarılar dileyen Medrese Müderrisi Şeyh Muhammed Beşir Aksoy da, Kürtçe yaptığı konuşmada "Bu gün bizim bayramımızdır. Gecelerini gündüzlerini vererek ilim tahsili yapan yavrularımız bugün emeklerinin semeresini aldılar. İlim öğrenmek isteyen şu nur yüzlü yavrularımıza hizmet etmek bizim için şereftir. İslam ulemasının ilmi, bir senede bağlı olmadığı zaman, kayıp bir eşya olur. Bu sebeple icazet bir senettir. Bu senet de bir sütundur. İlim tahsilini tamamlamış ve icazet alan talebeler, her zaman için bu sütunlara rahatlıkla sırtlarını dayayabilirler. İcazetsiz ilmin nesebi de bilinmez, çünkü ilmin nesebi nefsin nesebinden daha büyüktür. İlminde bir seçere (soyağacına) ihtiyacı vardır. Bu seçere Allah'u Teala'ya kadar ulaşıyor" dedi.
"7 yıl eğitim aldım"
İcazet alan öğrencilerden Muhammed Abdullah Turan, kendilerine ders verenlere ve bu hizmeti veren Seydalara (Hocalara) teşekkür ederek, "Tecvit, Fıkıh, Nahif, Sarf, İstihare, Belagat, Mantık, Hadis, Tefsir, alanlarında yaklaşık 7 yıl eğitim aldım. Yüce Rabbim bu cübbe ve sarığı ilim tahsili yapan tüm talebelere nasip etsin. Bugün bizim için önemli bir gündür. İlim tahsilimizin ardından bu icazeti aldık. Bizler de bu icazete layık bir yaşam ve ilim eğitimi vereceğiz inşallah" diye konuştu.
Merasim, okunan icazet duası ve icazet takdimi ile sona erdi. Daha sonra merasime katılan tüm misafirlere yemek ikramı yapıldı. (M. Sait Başaran - İLKHA)