Migren hastaları dikkat!

Her 7 kişiden birinde migren hastalığının ortaya çıktığını söyleyen uzmanlar, migrenin iğne tedavisiyle tedavi edilebildiğini belirttiler.

Batman’da görev yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Nuri Aydın, migrenin, oksipital sinir blokajı (iğne tedavisi) ile tedavi edilebildiğini söyledi.

Türkiye Baş Ağrısı ve Migren Epidemiyolojisi Çalışması verilerine göre, Türkiye'de 18-65 yaş arası erişkinlerde migren sıklığının yüzde 16 olup her 7 kişiden birinde ortaya çıktığını söyleyen Dr. Aydın, “Kadınlarda migren oranı yüzde 24,6 erkeklerde yüzde 8,5 olarak saptanmıştır. Migrenin en büyük belirtisi şiddetli baş ağrısıdır. Ağrıya çoğu zaman ışığa ve sese hassasiyet, bulantı, kusma gibi durumlar eşlik edebilir. Hasta hekim görüşmesi sırasında nöroloji uzmanı tarafından herhangi bir tetkik yapılmasına gerek olmadan tanı konulabilir. Laboratuar testleri ve radyolojik incelemeler migren dışında baş ağrısına neden olabilecek nedenleri dışlamak amaçlı kullanılabilir.” dedi.

Oksipital Sinir Blokajı ile ağrı duylarının bloke edilebildiğini açıklayan Aydın, “Oksipital sinir  blokajı başın ağrı duyusuyla ilgili sinirin anestezik maddelerle ağrı duyusunu algılamasını bloke etme yöntemidir. Etkinliğinin görülmesi için gereken süre 5 dakika kadar kısadır. Yapılan çalışmalarda sadece ilaca cevap vermeyen migren ağrılarında değil, aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı olan hastalarda, servikojenik baş ağrısı, küme baş ağrısı ve oksipital nevraljide oksipital sinir bloğu ile olumlu yanıt alındığı görülmüştür. Lokal bir tedavi olduğu için belirgin riski yoktur. Nadir olgularda boyun ağrısı ve baş dönmesi yapabilir. Senelerce  çok çeşitli ilaç kullanan buna rağmen sık migren atağı geçiren birçok hastamız daha ilk seanstan sonra ağrı ataklarında anlamlı azalma bildirmektedir” ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?