Milli Eğitim Bakanı: 25 bin öğretmenimizin atamasını gerçekleştireceğiz

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eylül ayına kadar 25 bin öğretmenin atamasının yapılacağını söyledi.

Bir dizi toplantı ve ziyaretler gerçekleştirmek için Gaziantep’e gelen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, kentte bir hayırsever iş adamı tarafından yaptırılan okulun açılışına katıldı. Burada eğitime dair önemli açıklamalarda bulunan Bakan Yılmaz, eylül ayına kadar 25 bin öğretmenin atamasının yapılacağını söyledi.

Gaziantep’te hayırsever bir iş adamı tarafından yaptırılan Fuat Şimşek Ortaokulu ve Anaokulu’nun açılışına katılan Bakan Yılmaz, bir insanın içinden çıktığı topluma yapabileceği en büyük katkının eğitime vereceği destek olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, Avrupa’da eğitime en fazla kaynak ayıran ülkenin Türkiye olduğunu da belirtti.

 “Avrupa’da eğitime milli gelirden en fazla kaynak ayıran ülke Türkiye’dir”

Avrupa’da eğitime en fazla kaynak ayıran ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Yılmaz, “En çok hizmet eğitim alanında yapıldı. Eğitimin altyapısı hemen hemen büyük bir ölçüde çözüldü. Çözmek için ne yapmak lazım? Kaynak ayırmak lazım. Eğitime bir kaynak ayırmazsanız kendiliğinden hiçbir altyapı tamamlanmaz. Hiçbir okul kendiliğinden yapılmaz. Burası bir emekle, burası kaynakla yapıldığı gibi Türkiye’nin de okulları yeniden bu dersliklere bir kaynak ayırmakla oldu. Biz milli gelirimizden yüzde 6,2’sini eğitime ayırıyoruz. Biz geldiğimizde eğitime milli gelirden ayrılan pay 2,9’du. OECD ülkelerinin ortalaması ne kadar 5,2 Türkiye ise 6,2 ayırıyor. İddia ile söylüyoruz Avrupa’da eğitime milli gelirden en fazla kaynak ayıran ülke Türkiye’dir.” dedi.

“Türkiye’de ikili eğitimi tamamen ortadan kaldıracağız”

281 binin üzerinde derslik yaptıklarını belirten Yılmaz, “Başbakanımızın talimatı var, daha kaliteli bir eğitim için ikili eğitimi kaldırmamız gerekiyor. Bunun için de 58 bin dersliğe ihtiyacımız var. Toplam 47 bin derslik yapılıyor. 11 bin derslik daha yaptığımızda Allah’ın (Celle Celaluhu) izniyle 2019 ve 2020’de Türkiye’de ikili eğitimi tamamen ortadan kaldıracağız. Avrupa’da hiçbir alanda geride değiliz. Bir alan hariç oda okul öncesi eğitimdir. Çünkü devlet zorunlu eğitimin alt yapısına ancak kaynak ayırdı. Şimdi bu alt yapı çoğunlukla bitti. İnanıyorum ki okul öncesi eğitim de istenilen seviyelere getireceğiz.” diye konuştu.

Bakan Yılmaz, önümüzdeki günlerde alınacak 20 bin sözleşmeli öğretmenin atamasında da önceliği Gaziantep ve Şanlıurfa'ya vereceklerini belirtti.

Kaliteli bir eğitim için olmazsa olmazlardan birisinin de derslik başına düşen öğrenci sayısı olduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi: “Eğitime 134 milyar 700 milyon liranın üzerindeki bir kaynağı, yani bütçemizin sadece yüzde 18’den fazlasını eğitime ayırıyoruz. 2002'de ayrılan miktar 10 buçuk milyar bile değildi. Yüzde 10’nuna bile tekabül etmeyen bir miktardan, miktar olarak ise 12 katının üzerinde ayırdık. Bu yatırımlarla sadece bizim bakanlığımız döneminde biz 281 binin üzerinde derslik yaptık ve kaliteli bir eğitim için olmazsa olmazlardan birisi, derslik başına düşen öğrenci sayısının ne kadar önemli olduğunu bilen illerden biri Gaziantep'tir.”

Eylül ayına kadar 25 bin öğretmenin atamasının yapılacağını belirten Yılmaz, “Bizim dönemimizde 584 bin öğretmen atadık. Cumhuriyet tarihinde bu kadar kısa sürede, bu kadar öğretmen ataması hiçbir dönemde olmadı. Biz geldiğimizde 500 binin üzerinde öğretmen vardı ve biz 584 bin öğretmen atadık. Şu anda da bu yıl da Eylül'e kadar da 25 bin öğretmenimizin atamasını gerçekleştireceğiz. 584 bin artı 25 bin yaklaşık 610 bine yakın öğretmenimizi biz istihdam etmiş oluyoruz. Bugün her gördüğünüz 3 öğretmenden ikisi bizim dönemimizde atanan öğretmenlerdir.” diye konuştu.

Bakan Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığınca liselere yerleştirmede bu yıl ilk kez uygulanacak ve isteğe bağlı girilecek merkezi sınav hakkında da açıklamalarda bulunarak, “Yarın yapılacak, 8’nci sınıfların gireceği sınav isteğe bağlıdır. Okulların sadece yüzde 10’nunda geçerli olacak. Geri kalan yüzde 90 ise adrese dayalı olacak.” diye belirtti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise Türkiye'nin mutlu ve müreffeh geleceğinin teminatının eğitime yapılan yatırımlar olduğunu ifade ederek, “Her okul, her açıdan değerlendirirsek bizim geleceğimiz için çok güçlü bir teminat anlamına geliyor. Türkiye'nin sağlam mutlu ve müreffeh geleceğinin teminatı eğitime yapılan yatırımlardır.”

Konuşmaların ardından bakanlar ile protokol üyeleri, açılışını yaptıkları okulun sınıflarını gezdi.

Programa, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanı sıra Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu okulu yapan hayırsever Şimşek ailesi ve vatandaşlar katıldı.

İLKHA






 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli
Okullar açıldı, 20 milyondan fazla öğrenci için ilk ders zili çaldı
Okul döneminde çocuklarda ayrılık kaygısına dikkat!