Türk Ulaşım-Sen Gaziantep Şube Başkanı Baler Fidan, Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasında yapılan protokolle devlet demiryollarının kullanım dışı olan arazilerinin Büyükşehir Belediyesine devrildiğini, ancak misafirhanenin kullanım dışı olmadığı halde belediyenin misafirhaneyi almasına tepki gösterdi.
Devlet Demiryolları Gaziantep Garında Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmaları olumlu bulduklarını belirten Türk Ulaşım-Sen Gaziantep Şube Başkanı Baler Fidan, ancak Belediye tarafından demiryollarına ait misafirhanenin alınmasını ise büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını söyledi.
2012 yılında imzalanan protokolün kendilerini heyecanlandırdığını, 4 yıldır yapılan çalışmaları ise çok olumlu bulduklarını belirten Fidan, “Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasında yapılan protokolle devlet demiryollarının kullanım dışı olan arazileri Gaziantep Büyükşehir Belediyesine devriyle ilgili protokol imzalanmıştı. Yapılan protokol hepimizi heyecanlandırdı. Neticesinde sahada görmüş olduğunuz park çalışması ve yapılan birçok çalışma Gaziantep için de bizim bulunduğumuz işyerleri açısından güzel bir görsel meydana geldi.” dedi.
Gaziantep’te faaliyet gösteren misafirhanenin ve lojmanların farklı kurum ve kuruluşlara verilmesinin kendilerini üzdüğünü belirten Fidan, “Ancak hepimizi üzen ve devlet demiryolları çalışanlarının içini burkan, yıllardır Gaziantep’te faaliyet gösteren misafirhane ve lojmanların farklı kurum ve kuruluşlara verilmesi ve sadece onların emrine sunulması, sosyal alan olarak kullanılabilecek yerlerin kamu kurum ve kuruluşlarına verilmiş olması, biz devlet demiryolları çalışanlarını çok üzdü.” ifadelerini kullandı.
160 yıllık bir kurum içerisinde en önemli geleneklerden bir tanesinin de misafirhane kültürü olduğunu belirten Fidan, şöyle konuştu:
“Devlet Demiryolları 160 yıl önce kurduğu her istasyonun etrafına mutlaka bir misafirhane, sosyal tesis ve futbol sahası yapmıştır. Burada çalışanların, yolcuların ve sahayı kullanan insanların oraya geldiklerinde faydalı olan alanlar oluşturulmuş. Şimdi ise sosyal belediyecilik anlayışından uzak bir çalışmanın olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 150-200 TCDD çalışanı var. Çalışanların araçlarını koyacakları otopark alanı bile düşünülmemiş. Sosyal belediyecilik ancak çalışanların ve halkın yapılan alanlardan en iyi şekilde istifade etmesiyle oluşur. En az şikayetle buraları kullanması ile oluşur.”
“Misafirhanemize el konulmasını kabul etmiyoruz”
Misafirhanelerine el konulmasını kabul etmediklerini ve bu durumun kendilerini çok üzdüğünü de belirten Fidan, “Buna sebep olan Büyükşehir Belediyesi ve TCDD yetkilerine telin ve kınamalarımızı iletiyoruz. Yapmış oldukları bu davranışı protesto ediyoruz. Eğer çalışmalar tamamlanmamış ise boş lojmanlardan bir tanesi mümkünse bize bir misafirhane olarak yapılsın. Dışarıdan gelen misafirlerimiz ve görevli gelen TCDD çalışanları buradan faydalansın. Bu demiryolları misafirhanesi maddi açıdan da çok önemli sıkıntı ile karşı karşıya. Bundan yaklaşık 2-3 yıl önce 1 milyon 200 bin TL gibi çok büyük bir para harcanarak orası misafirhane yapıldı. Üzerinden 1 yıl geçmeden Büyükşehir Belediyesi dünyanın masrafını yaparak burayı daire başkanlığına çevirdi. Belediyelerin bu tür tesisleri yapmak için yerleri de var, imkanları da var. TCDD ‘nin de imkanları var.” diyerek tepki gösterdi.
Fidan, “Bu girişim bizi elbette çok üzdü. Bizim lojmanlarımız boşaltıldı. Şehrin en tenha yerlerinden bir tanesine yapıldı. Demiryolları içerisinde olması bizim için sevindirici ve 40 tane arkadaşımız da orada kalıyor. Ama burada lojmanlar yine lojman olarak kullanılabilirdi. Lojman uzak ve etrafında yerleşim alanı yoktur. Yerleşim alanı olmaması nedeniyle de zaman zaman hırsızlık olayları meydana geliyor. Oradaki arkadaşlarımızın çocukları okula giderken sıkıntı yaşamakta. Biz devlet demiryolları çalışanları olarak misafirhanemizi ve lojmanlarımızı geri istiyoruz.”diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)