Cumartesi öğleden sonra başlayan gösteriler gece saatlerinde darbe güçleri ile protestocular arasında çatışmaya dönüştü.
Kendilerini Ultras Özgürlük Birliği olarak adlandıran darbe karşıtı bir grup, Şarkiye kentindeki Ürdüniyye Meydanı'nda bir araya gelerek geçen yıl yapılan askeri darbeyi protesto etti.
Göstericiler, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin posterlerinin yanı sıra Rabia işareti ve Mursi'nin tekrar göreve gelmesini talep eden yazıların bulunduğu pankartlar taşıdı.
Kalabalığın giderek artması üzerine meydan çevresinde bulunan darbe güçleri protestoculara plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Göstericilerin taşlarla karşılık verdiği olaylarda bir polis aracı atılan molotof kokteyli sonucu alev aldı. Araçta bulunan biri yüzbaşı üç polis yaralandı.
Bunun üzerine bölgeye takviye güvenlik gücü sevk edildi. Göstericilere pompalı tüfekle müdahale eden darbe güçlerinin ateş açması sonucu iki darbe karşıtı yaralandı.
Olaylar gece boyu devam etti. Havanın aydınlanmasının ardından göstericiler çevrede bulunan ara sokaklara dağıldı. Bölgede geniş güvenlik önlemi alan polis Ürdiniyye Meydanı’nı araç ve yaya trafiğine kapattı.
Ülkede perşembe gününden bu yana yaşanan olaylarda en az dört kişi hayatını kaybetti.
Ülke genelinde protestolar
Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek Platformu, ülke çapında darbenin protesto edilmesi ve başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’na yürüyüş yapılması çağrısında bulundu.
Çağrı üzerine on binlerce kişi 3 Temmuz darbesinin yıldönümünde sokaklara döküldü. Darbe yönetimi ise başkent Kahire'deki Rabia ve Tahrir meydanlarını göstericilere kapattı.
Darbe karşıtları Kahire, Giza, Manufiye, Şarkıye, Kefer Şeyh, Dimyat, İskenderiye ve Feyyum kentlerinde gösteri yaptı.
Giza'da polisin sert müdahalesi sonucu dört kişi hayatını kaybetti.
Çağrıyı yapan platformun üyeleri son üç gündür yapılan operasyonlarla gözaltına alındı.
Seçilmiş yönetime darbe
Ülkede geçtiğimiz yıl 3 Temmuz’da Abdulfettah Sisi’nin liderliğinde yapılan darbeyle, ülkenin meşru yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tutuklandı ve hapse atıldı.
Mursi hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.
Darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere darbe güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.
Müslüman Kardeşler darbe yönetimi tarafından ‘terör örgütü’ ilan edilirken teşkilatın yöneticileri idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.
Ülkede darbenin ardından başlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle mağdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.
Haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed 7 ila 10 yıl arasında hapis cezasına mahkûm edildiler.
Tartışmalı seçimle cumhurbaşkanı seçilen darbe lideri Sisi’nin altından kalkma ihtimalinin en zor olduğu konulardan biriyse, kaosun ve şiddetin de tetiklemesiyle çöküşün eşiğine gelen ekonomi.
Darbe rejimi şu ana kadar Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Körfez ülkelerinin verdiği dış destekle ayakta kalmaya çalıştı.
Al Jazeera