Mısır dünyanın en büyük buğday ithalatçısı durumuna geldi. Buğday tüketiminin yüzde 75’ini ithal ediyor. Buğday, ülkedeki mevcut karışıklık göz önüne alınırsa halk için önemli bir besin kaynağı.
Amerikan Ulusal Kamu Radyosu yayınladığı raporda Mısır’ın devriminden sonra derin bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Yakıt ve buğday ithal etmek zorunda olan Mısır’ın döviz rezervleri tükenmek üzere. Devrimden önce 36 milyar dolar olan döviz rezervleri bugün 13 milyar dolara düştü.
Mısırlıların yakıt ve gıda fiyatlarındaki artışlardan bunaldığına dikkat çeken Amerikan radyosu Mısır hükümetinin bu malları ithal etmesinin mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca IMF tarafından verilen desteğin kaldırılması halinde ülkede daha güçlü protestolara sebep olacağını söyledi.
Amerikan radyosu Mısır’da gıda fiyatlarının aşırı yükseldiğini raporuna ekledi. Örneğin, tavuk 2012 yılında 3 dolarken bu yıl 6 dolara yükseldi. Pirincin fiyatı yüzde 28 oranında artarken şişe su fiyatı 2 katına çıktı. Bunun nedeni yakıt sıkıntısı. Kahire’nin farklı bölgelerinde de elektrikler kesiliyor. Ve bu durumun yaz aylarında daha da kötüleşmesi bekleniyor.
(Turk Arab News)