Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gece geç saatlere kadar Mısır için telefon diplomasisi yürüttü. Başta Mısır'daki taraflar olmak üzere, Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry ve Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El Atiye ile de görüşen Davutoğlu, sabah saatlerinde ise TRT-1'de yayınlanan "Enine Boyuna" programına katıldı.
Mısır'daki psikolojinin değişmeye başladığını ifade eden Davutoğlu, "Ordu bile kendisini sorgulamaya başladı" dedi. Davutoğlu, Mısır'da atılması gereken ilk adımı konusunda ise "Mursi'nin seçilmiş bir lider olarak ve Hürriyet ve Adalet Partisi'nin siyasal süreçlere dönmesinin temin edilmesi gerekir" diye konuştu.
TÜRKİYE MISIR'DA TARAF MI TUTUYOR?
"Türkiye Mısır'da taraflı mı davranıyor?" iddialarına a cevap veren Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi:
"İdeolojik argümanlar gibi yaklaşımların ötesinde esas itibarıyla aynı demokratik prensiplerden hareket etmemiz önem taşır. Yine dün görüştüğüm dışişleri bakanlarının çoğuna da söyledim Mısır'dan görüştüklerime de. Bazıları sitemkar bir şekilde 'Türkiye bir tarafı mı?' diye soruyor. Hayır seçilmiş kişi Baradey de olsa ve Baradey'e karşı da bu haksızlık yapılmış olsaydı biz ilkesel olarak yine aynı yerde dururduk. Burada önemli olan Müslüman Kardeşler ya da Mursi'nin durumu değil önemli olan seçilmiş bir lidere yapılan muameledir."
"SURİYE'DE OLAN MISIR'DA UYGULANAMAZ, MISIR'DAKİ PSİKOLOJİ DEĞİŞTİ"
Sabaha kadar yoğun diplomasi trafiği içinde olduklarını belirten Davutoğlu, Suriye ile Mısır'ı kıyasladı.
Davutoğlu, "Suriye’de uygulanan baskı rejimi artık Mısır’da uygulanamaz. Orada gördüğüm şey bir gün öncekine göre Mısır’daki psikolojinin de değişmiş olduğudur. Bir yerde 500 bin toplansa öbür tarafta 1 milyon toplanıyor. Bu yolla Mısır istikrara kavuşabilir mi sorusunu daha çok soruluyor. Hatta ordunun bile bunu sormaya başladığının işareti dün gece geç vakitte biz hiç kimsenin yanında değiliz gibi bir açıklama yapma ihtiyacı hissetmesi ile de belli oldu" diye konuştu.
TÜRKİYE BU SÜREÇTE NELER YAPTI?
Son 24 saat içinde Türkiye'nin attığı adımları da özetleyen Dışişleri Bakanı, "Mısır Ordusu, Suriye ordusundan farklıdır. Mısır ordusunun geleneği daha kuvvetlidir. Ümit ederiz ki Mısır ordusu da bir iç değerlendirme yapar ve bir halk ile ordunun karşı karşıya gelmesini engelleyecek yeni bir tutum benimser ve meşruiyet zeminine tekrar oturur. Son 24 saat içinde yaptığımız diplomasinin ana odağı budur" dedi.