Mısırda rekolte bekleyen çiftçiler desteğin kesilmesinden endişeli

Suriye sınırında bulunan bölgelerinde mısır ekiminin yasaklanmasına tepki gösteren Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki çiftçiler, devletin mısır desteğini kestiği takdirde hiç kimsenin ekim yapamayacağını belirttiler.

Suriye sınırında bulunan bölgelerde güvenlik ve su sıkıntısından dolayı mısır ekimi yasaklanması nedeniyle destekleme alamayan çiftçiler, desteklemenin kesilmesi durumunda sıkıntı yaşayacaklarını belirterek, bunun hem devlet bütçesine hem de milli ekonomiye olumsuz yönde yansıyacağını ifade ettiler.

Mısır ekilmediği takdirde devletin ithal etmek zorunda kalacağını vurgulayan çiftçiler, sulu tarımdan kuru tarıma gidileceği uyarısında bulunarak tarımın 30-40 sene geriye gideceğine dikkat çektiler.

Konuyla bölgedeki çiftçilerin mağduriyetini İLKHA mikrofonlarına anlatan Ziraat Mühendisi Halil Karahan, ikinci ürün mısırda dekar başına bin 200, bin 300 kilogram rekolte ürün beklediklerini söyleyerek, devletin mısır desteğini kesmesiyle çiftçilerin ekim yapamayacağını, hem devletin hem de çiftçilerin büyük zarar edeceğini söyledi.

İkinci ürün olan mısır mahsulünde rekolte beklediklerini söyleyen Karahan, “Mısırda rekolte bekleniyor sebebi de geç ekimler az alan bırakılması ve yeterli sulama yapılmasından dolayı ikinci ürün olan mısır ürününde rekolte beklenilmektedir. Bu sene dekar başına bin 200, bin 300 civarında ürünü rahatlıkla alacağız inşallah." dedi.

GAP suyu gelinceye kadar devletin sulama konusunda çiftçilere yardımcı olması gerektiğini vurgulayan Karahan, "Biz devletten şunu bekliyoruz. GAP suyu gelinceye kadar iki veya üç yıla kadar üreticinin desteklenmesini istiyoruz. Pamuğu, mısırı yasakladım demekle bu iş olmaz. Şu anda çiftçilerin elde ettiği başarılar var düşünün ikinci üründe bin 200-300 kilogram almak ne demek Çukurova’da birinci üründe ancak bu kadar mahsul alınabiliyor. Devlet su olarak üreticiye yardımcı olması lazım. GAP suyu gelinceye kadar bunu yapması gerekiyor. Özellikle devletten şunu bekliyoruz. Tavsiye edeceği çeşit, gübreleme miktarı ve sulama sistemlerindeki de yani ciddi anlamda desteklemelere devam etmesi lazım. Özellikle damlama ve yağmurlama sulamada diğer sağma sulamada aşırı israf olabiliyor. Yağmurlama ve damlama sulamada bitki en iyi şekilde yararlandığı için devletin buna desteğinin devam etmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

Desteğin kesilmesiyle tarımın 30-40 sene geriye gideceği uyarısında bulunan Karahan, "Çözüm ben kaldırdım, yasakladım olmamalı yoksa hem başta üretici hem de arkasında devlet bunu yurt dışında ithal edecek neticede hepimiz zarar göreceğiz. Destek kaldırıldı elektrik desteği de hepten yüzde 35-40’ı kabul etmese yüzde yüz alacağım dese bunun artık ekonomik olarak üretimi mümkün değildir. Mısırda desteğin kesilmesi kesinleşti ama söylentilere göre pamukta da desteği kaldıracaklar. Desteğin kaldırılması artık pamuğu da kimse ekemez bu bir gerçektir. Devlet bütçesine de milli ekonomiye de yansıyacak hepsini ithal etmek zorunda kalacaklar. Çiftçiler çok zarar edecek sulu tarımdan kuru tarıma geçmek demek 30-40 sene geriye gitmek demektir.” diye konuştu.

İLKHA





















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kızıltepe Haberleri

Umut Kervanı Kızıltepe'de onlarca aileye gıda yardımında bulundu
Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki kavgada 7 kişi tutuklandı
Kalp krizi geçiren Kızıltepeli şoför hayatını kaybetti
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde kontrolünü kaybeden otomobil dükkana daldı: 2 yaralı
Mardin Kızıltepe’de binanın 4’üncü katında asansör boşluğuna düşen kadın hayatını kaybetti