Hukukçulardan oluşan Mısır Anayasa Değiştirme Komisyonu'nun hazırladığı anayasa taslağını, toplumun tüm kesimlerini kapsayan 50 kişilik komiteye sunulmak üzere dün gece Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'a teslim etmesinin ardından Nur Partisi, komiteye katılıp katılmama konusundaki tutumunu açıkladı.
Partiden yapılan yazılı açıklamada, 25 Ocak devriminin kazanımlarını korumak ve halkı temsil etmek için partinin anayasa çalışmalarını yürütecek komiteye katılacağı belirtildi.
Açıklamada, komisyonun hazırladığı bazı maddeler eleştirilerek "Bazı maddeler, ülkeyi nüfuz ve mal sahiplerinin sözünün geçtiği, ideoloji ve ruh yoksunu 25 Ocak devrimi öncesi döneme götürmeyi hedefliyor" denildi.
Siyasi kesimlerin bazı maddelere itiraz ettiği hatırlatılan açıklamada, Nur Partisi'nin anayasa komisyonunun çalışmalarına dair itirazları ve çekinceleri hakkında bir rapor hazırlayacağı belirtildi.
Komite çalışmalarına gelecek ay başlayacak
AA muhabirine açıklama yapan Mansur'un anayasa işlerinden sorumlu danışmanı Ali Avad, "Komitenin gelecek ay çalışmalara başlaması bekleniyor" dedi.
Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, 3 Temmuz'da yönetime el koyan ordunun belirlediği yol haritası gereği yeni anayasanın yazımı için 10 hukukçudan oluşan bir komisyon oluşturulmasına karar vermişti. Söz konusu komisyon tarafından oluşturulan anayasa taslağının, toplumun tüm kesimlerini kapsayan 50 kişilik komiteye sunulmak üzere Mansur'a teslim edileceği ve tüm aşamaların ardından yeni anayasa için referandum yapılacağı açıklanmıştı.
Komisyonun hazırladığı ve dün gece Mansur'a sunduğu anayasa taslağında, Parlamentonun alt kanadı Şura Meclisi ile ilgili 102'nci maddesinin yanı sıra 103, 107, 128, 129, 130, 131, 140 ve 230'uncu maddeleri de iptal edilmişti. Ayrıca Şura Meclisi'nin feshedilip bütün yasama yetkilerinin Millet Meclisi'ne devredilmesine karar verilmişti.
Komisyon, ayrıca Mısır ordusunun 3 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe sonrası askıya alınan 2012 Anayasası'nın, aralarında 2'nci maddesindeki "Şeriat" kelimesini açıklayan 219'uncu maddesinin de bulunduğu toplam 32 maddesini iptal etmişti.
Anayasanın iptal edilen maddeleri arasında yer alan 44'üncü maddesi peygamberlere hakaret edilmesini yasaklarken 102'nci maddesi, Temsilciler Meclisi ile Şura Meclisi üyelerinin hiçbirinin, Anayasa Yüksek Mahkemesi'nden görüş almadan hiçbir kanun tasarısını onaylayamayacağını içeriyordu.
Söz konusu maddelerin iptal edilmesine ve yapılan değişikliklere El-Cemaatu'l-İslamiyye ve "Selefi Davet" hareketi tepki göstermişti.