KAHİRE - Göreve geldiği Haziran ayından bu yana ülkedeki eski rejim kalıntılarına karşı verdiği mücadeleye kararlılıkla devam eden Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yargı kurumlarının yetkilerini ellerinden alarak yoluna devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Yaser Ali tarafından açıklanan yeni anayasa taslağı, İslami kesimi memnun ederken ülkede bulunan Mübarek yanlısı laik ve liberal kesim ise rahatsızlıklarını protesto gösterileri ve bir takım anarşist eylemlerle gösterdiler. Çıkan olaylarda Müslüman Kardeşler Teşkilatının büroları ateşe verilirken, 15 yaşındaki İhvan mensubu bir çocuk ise provokatörler tarafından şehit edildi.
Eski Yönetiminin Kalıntıları Yeniden Yargılanacak
Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğu günden beri ilk defa bu kadar muhalifi karşısına alan Mursi, aldığı yeni kararlar ile başsavcı Abdülmecit Mahmut'u emekliye ayırıp yerine İbrahim Talat'ı atadı. Bu vesile ile devrim sürecinde göstericilere karşı güç kullanan eski rejimin yönetici kadroları ve Mübarek ailesi yeniden mahkeme karşısına çıkarılacak.
Özellikle laik-liberal parti ve bazı siyasi hareketlerin başını çektiği protesto gösterilerinde ülke adeta savaş alanına dönerken, Tahrir meydanında oturma eylemi düzenleyen Mübarek yanlısı göstericiler, kararlar iptal edilinceye kadar meydanı terk etmeyeceklerini ifade ettiler.
Yeni Yasa Tamamen Halkın Yararına…
25 Ocak halk devrimi sırasında hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralıları esas alan yeni anayasa taslağının maddeleri tamamen Mısır halkının yararına…
- Olaylar sırasında hayatını kaybedenler şehit olarak adlandırılırken ölenlerin yakınlarına ve yaralılara aylık düzenli maaş bağlanacak.
- Ayaklanmanın patlak verdiği günlerde halka şiddet kullanarak karşılık verenler yargı önünde hesap verecek ve hazırlanan yeni ceza kanununa göre nihai karar verilecek.
- Yüksek yargı tarafından feshedilen ve ağırlıklı olarak İhvan ve Selefilerin hâkimiyetinde bulunan halk meclisi, yapılması beklenilen yeni seçimler ile güvence altına alınacak.
- Cumhurbaşkanı, ülke bütünlüğü ve barışının tehlikeye girmesi durumunda, Tahrir Devriminin amaçlarını korumak için gerekli önlemleri alınacak.
Askeriye Ve Halk Kararlardan Memnun
Yeni taslağın Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanmasının ardından Mısırlılar başta Kahire olmak üzere ülkenin birçok kentinde Mursi'ye destek gösterileri düzenlediler. Başta El-Cezire televizyonu ve bazı ulusal Mısır gazetelerinin yaptıkları anket çalışmaları, Mısır'lıların % 80 ile % 95'inin Mursi'nin kararlarından memnun olduklarını gösterdi. Mısır ordusu ise yaptığı yazılı açıklamada; "bazı siyasi partilerin yeni yasa kanunuyla ilgi protesto gösterilerine katılmayacaklarını bu meselenin orduyu ilgilendirmediği"ni bildirdi.
ABD Yeni Yasadan Rahatsız
Mısır'da gerçekleşen halk devriminin ardından ülke genelinde birçok bürokratik alana İslami kesimlerin yerleşmesiyle birlikte ülkenin iç meselelerine müdahale etmek için adeta fırsat kollayan Amerika yasal düzenlemelerden rahatsız olduğunu, yeni anayasanın Mısır ve uluslararası toplum için endişe verici olduğunu dile getirdi.
Amerika Ve Ülkedeki Laiklerin Asıl Endişesi "İslam Şeriatı"
Yeni anayasa taslağı açıklanmadan birkaç hafta öncesine kadar Tahrir Meydanı ve Mısır'ın birçok vilayetinde "Şeriatın Tatbiki" adı altında düzenlen gösterilere Mısır halkı yoğun ilgi göstermiş, İslam Şeriatının hayatın tüm alanına müdahil olması için Muhammed Mursi'ye çağrıda bulunmuşlardı.
Ayrıca 20 Ekim 2012'de daha önce Muhammed Mursi'nin başkanlığını yaptığı İhvan'ın siyasi ayağı Hürriyet ve Adalet Partisine yeni başkan seçilen Saad Ketatni konferans salonunda yaptığı kısa konuşmasında "Hürriyet ve Adalet Partisinin sadece İhvan'ın bir uzantısı olduğu ve İslam Şeriatını Mısır'a hakim kılacaklarını" net bir şekilde ifade etmişti.
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin İhvan kökenli olması ve feshedilen Halk meclisinin büyük çoğunluğunu Müslüman Kardeşlerin oluşturması ülkede kanunla ilgili yetkilerin Müslümanların eline geçmesi demektir. ABD ve ülkedeki laik-liberal ve siyasi kesimlerin asıl endişesi de bu olsa gerek. Çünkü yeni Anayasa taslağına göre artık hiçbir yargı sisteminin Halk Meclisini feshetme gibi bir yetkisi bulunmayacak. (Osman Çelik - Haber Analiz - İLKHA)