KAHİRE - Mısır'ın Başkenti Kahire'de her yıl düzenli olarak kurulan Uluslararası Kitap Fuarının 44'üncüsü açıldı. Başta Mısırlılar olmak üzere yabancı birçok öğrencinin de yoğun ilgi gösterdiği Kitap Fuarı altıncı gününü geride bıraktı.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Libya Meclis Başkanı Muhammed el-Makrif'in katılımıyla açılışı yapılmıştı.
25 ülkeden 735 yayıncının katıldığı 44. Uluslararası Kitap Fuarında Mısır'a ait 498 yayınevi bulunurken 237 yabancı yayınevi bulunuyor.
Fuarı ziyaret eden Mısırlılar İslam dininin kitap okumaya verdiği önemi anlattı. Âlemlere rahmet olarak gönderilen peygamber efendimize gelen ilk vahyin okuma ile ilgili olduğunu dile getiren Mısırlı ziyaretçilerden Halit Zübeyr, "İslami kitaplar İslam dininin olmazsa olmazlarındandır. Peygamber efendimize gelen ilk emrin "Oku" olması dinimizin eğitim ve öğretime verdiği önemin bir göstergesidir. Kur'an-ı Kerim'e baktığımız zaman bilen ile bilmeyen arasına daima mesafe koymuş ve insanları ilme teşvik etmiştir. Hz Muhammed (sav) peygamber olarak gönderilmeden önce Araplar cahilane bir hayat yaşıyorlardı. Fakat İslam dini kendilerini tüm dünyaya hâkim kıldıktan sonra Arap yarımadası gerek kültürel yönden gerekse de ilmi yönden bir merkezi konuma ulaştı" ifadelerini kullandı.
Okuma ve araştırma ile insanın, hakkı batıldan ayırıp doğru yolu bulabileceğini söyleyen Muhammed Şemsettin adındaki bir başka Mısırlı da, "İnsan okumak ile doğruyu yanlıştan ayırır ve karanlıktan aydınlığa ulaşır. Peygamber efendimiz birçok hadis-i Şerifinde ilmin ve öğrenmenin ehemmiyetinden bahsetmiştir. İslam ümmeti olarak bize yakışan ise peygamberimizin çağrısına uyup ilme gereken ilgiyi göstermektir. Çünkü kişi ilim ile rabbini tanır, kendisine nasıl kulluk edeceğini onun helal ve haram kıldığı şeyleri öğrenir" dedi.
Türkiye'den de bazı yayınevlerinin bulunduğu 44. Uluslararası Kitap Fuarında Üstat Bediüzzaman'ın Risaleyi Nur Külliyatını Arapçaya çeviren Altın Başak yayınevinin de standı bulunuyor.
Bediüzzaman Said-i Nursi hazretlerinin en fazla satılan kitabının Kelimat yani Sözler olduğunu dile getiren yayınevi temsilcisi Mustafa Akbaş, "Altın Başak yayınevinin buradaki temsilciliğini biz yapmaktayız. Şuana kadar Risaleyi Nur Külliyatının yedi cildini Arapça'ya çevirdik inşallah çıkmaya devam edecek. Her ne kadar Üstad Türkiye'de olduğu gibi burada meşhur olmasa da bazı aydın kesim tarafından tanınmaktadır. Bizler de buraya gelenlere Üstadı ve bırakmış olduğu eserleri bilgilendiriyoruz. Takip ettiğimiz kadarıyla genel olarak Araplar Risaleyi Nur'u Kelimat yani Sözler ile tanıyorlar" dedi.
Geçtiğimiz Çarşamba günü açılışı yapılan fuarın Şubat ayının 5'nde biteceği bildirildi. (Ahmet Batı, Osman Çelik - İLKHA)