Modern sulama sistemleri tarımda su tasarrufu sağlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, modern sulama sistemlerinin tarımda su tasarrufu sağladığından dolayı önemsenmesi gerektiğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, modern sulama sistemlerinin tarımda su tasarrufu sağladığı, çiftçilerin kazançlarını doğrudan ve dolaylı olarak artırdığı ve ülke tarımına katkı sunduğu için teşvik ettiklerini belirtti.

Türkiye'de suyun dörtte üçünün sulamada kullanılmakta olduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bu sebeple sulama tesislerini inşa ederken en modern ve tasarrufu en yüksek olan yağmurlama ve damlama sistemlerini tercih ediyoruz.  Klasik sulama sistemlerinde 8 hektar sulama alanına saniyede ortalama 30 litre su verilirken, modern sulama yöntemlerinden yağmurlama ve damlama sulamalarda 8 hektara saniyede ortalama 10 litre su veriliyor. Böylelikle 2/3 oranında su tasarrufu sağlanabiliyor." dedi.

Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışlarının,  üretim deseninin çeşitlenmesinin, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, "Kapalı sistem basınçlı borulu sulamaya geçilmesi ile iletim kayıpları minimum seviye indiriliyor. Böylelikle, yağmurlama sulamalarda % 35, damla sulamalarda ise % 65 oranında su tasarrufu sağlanabiliyor." vurgusunu yaptı.

Bereketli toprakları, hayata geçirecekleri sulama projeleri ile suyla buluşturmaya devam edeceklerini belirten Bakan Pakdemirli, "Tarım arazilerinin suya kavuşmasını, kapalı sistem sulamanın yaygınlaşmasını ve sulamada su tasarrufu sağlanmasını önemsiyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde kararlılıkla sürdüreceğiz." açıklamasını yaptı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi