Molla Enver Kılıçarslan 1957 yılında Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Zınzın (Üç basamak) köyünde dünyaya geldi. İmam hatip olan babasının adı Molla Ramazan, annesinin adı ise Nuriban'dır. Molla Enver Kılıçarslan, ilk eğitimini annesinin yanında, akide-ahlak kitabı Nehcü'l Enâm ve Kürtçe-Arapça sözlük Nûbihar derslerini alarak başladı.
Kılıçarslan, henüz küçük yaştayken İslami ilimlere olan merakından dolayı ailesi tarafından medreselere yönlendirildi. O dönemde medreseler yasaklı olduğu için köylerde imamlık yapan seydalar, daha çok kendi imkânlarıyla talebelere eğitim veriyordu. Molla Enver Kılıçarslan da ilk medrese eğitimini Diyarbakır'ın Silvan ve Bismil ilçelerine bağlı köylerde aldı. Bu medreselerde ilmi olarak belli bir seviyeye ulaştıktan sonra geriye kalan "sıra kitaplarını" bölgenin tanınmış âlimlerinden Molla Muhammed Şerif Yalçın'ın yanında okudu. Molla Yalçın aynı zamanda, Molla Enver Kılıçarslan'a icazet veren kişidir.
Bölgede yürütülen İslami çalışmalar içerisinde yer aldı
Çok zor şartlarda medrese eğitimini tamamlayan Kılıçarslan'ın, Diyarbakır ve Batman çevresinin önemli seydalarından Molla Aliye Zîla (Yaz) ile tanışması kendisi için yeni bir sürecin başlamasına vesile oldu. Zira Molla Aliye Zîla, Risale-i Nur'a olan ilgisi ve vukufiyeti nedeniyle bölgede yürütülen ilhâdî faaliyetlere karşı mücadele eden önemli isimlerden biriydi. Molla Enver de Molla Aliye Zîla'nın bu yönünden etkilenip davet ve fikirle ilgili kitapları onun yanında okudu. Bu süreç daha sonra Molla Enver'in bölgede yürütülen İslami çalışmalar içerisinde yoğun bir şekilde yer almasına vesile oldu.
Medrese eğitimi aldığı esnada İslami ilimler içerisinde özellikle fıkha ilgi duyan Molla Enver, sonraki ilmi çalışmalarının büyük çoğunluğunu bu ilim üzerine yoğunlaştırdı. Zamanın kısıtlı imkânlarıyla kasetler üzerinden soru cevap şeklinde sesli çalışmalar yaparak önemli meselelerle ilgili halkı aydınlatma hususunda yoğun bir gayret içerisine girdi.
Talebe yetiştirmeyi ihmal etmedi
Molla Enver, İslami ve ilmî çalışma yapmanın zor olduğu 2000'li yıllara kadar, çok zor şartlar altında da olsa talebe yetiştirmeyi ihmal etmedi. Belli seviyeye ulaşan talebelerini, daha iyi eğitim almaları için Mısır ve Suriye başta olmak üzere çeşitli ülkelere gönderdi. Aynı dönemde, birçok Müslüman gibi kendisi de 28 Şubat sürecinin yaşattığı mağduriyetlerle karşı karşıya kaldı ve yıllarca cezaevi hayatı yaşadı. Ancak Allah'ın izniyle bu süreçten de ilmi olarak en güzel şekilde istifade etmeyi fırsat bildi.
Molla Enver öncülüğünde daha önce farklı şekillerde sürdürülen ilmî çalışmaların daha intizamlı ve sistematik bir şekilde yürütülmesi için 2013 yılında birçok İslam ülkesinden âlimlerin iştirakiyle Diyarbakır'da Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) kuruldu. Kendisinin başkanlık ettiği bu kuruluş, çok kısa bir sürede Türkiye'nin birçok ilinde binlerce erkek ve kadın talebenin Arapça ve İslami eğitim almasını sağladı. Molla Enver Kılıçarslan, kadınların İslami eğitimine ayrı bir önem vermekteydi. Kendisinin yoğun çabası neticesinde, ilk başta yaşadığı muhitte açılan gerek gündüzlü gerekse yatılı Arapça ve hafızlık kurslarında eğitimlerini tamamlayan bayan talebeler sonrasında kendi memleketlerine giderek bu işin öncülüğünü yaptılar.
İTTİHADU'L ULEMA'nın kuruluşundan kısa bir süre sonra Molla Enver Kılıçarslan öncülüğünde yazılı fetva çalışmasına başlandı. Bununla birlikte yıllardır Rehber TV aracılığıyla yayınlanan Fıkhu Jiyan (Fıkıh ve Hayat) programı haftalık olarak hâlâ yayınlarına devam etmektedir.
Anadili Kürtçenin yanı sıra Arapça, Türkçe ve Farsçayı da iyi derecede bilen Molla Enver Kılıçarslan, Diyarbakır ve Batman'da talebe yetiştirmeye ve ilmi çalışmalarla iştigal etmeye devam ediyor. Molla Enver Kılıçarslan, evli ve üç çocuk babasıdır.