Molla Muhammed Bilgin: "Allah katında Ramazan'dan sonra en faziletli oruç Aşura orucudur"

Bölgenin tanınmış âlimlerinden Molla Muhammed Bilgin, Aşura gününde tutulan orucun, günahların bağışlanması için fırsat bilinen ibadetlerden birisi olduğunu söyledi.

Aşura gününde tutulan orucun fazileti hakkında çok sayıda hadis rivayet edilmiştir. Birçok olayın yaşandığı Aşura gününün oruçlu geçirilmesi, Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesselem) tarafından öğütlenmiştir.

Aşura nedir? Muharrem ayında oruç nasıl tutulur? Bugünde tutulan orucun fazileti nedir? İLKHA muhabirine konuşan Molla Muhammed Bilgin, Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesselem) Ramazan’dan sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur" buyurarak bu ayın manevi bereketine işaret etmiştir. Muharremin onuncu günü olan aşura gününde ise, bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla birlikte oruç tutmayı ümmetine tavsiye etmiştir." dedi.

"Muharrem kelimesi haram kılınan demektir"

Muharrem ayının faziletine Kur’an-ı Kerim'de bazı ayetlerin işaret ettiğini belirten Bilgin, "Tevbe suresinin 36’ncı, Bakara suresinin 217’nci ayetleri Fecr suresi, müfessire göre muharrem ayına işaret edilmektedir. Muharrem kelimesi haram kılınan demektir. Muharrem ayıyla beraber üç ay daha vardır. Bu üç ay içerisinde herhangi bir savaşın, kavganın ve kötülüğün olmaması gerektiği manasındadır." diye belirtti.

"Allah katında Ramazan'dan sonra en faziletli oruç muharrem ayının orucudur"

Muharrem ayının Allah’ın ayı diye anılmakta olduğunu söyleyen Bilgin, "Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesselem) Hadis-i Şerifte şöyle buyurmaktadır; 'Allah katında Ramazan'dan sonra en faziletli oruç muharrem ayının orucudur.' Başka bir Hadis-i Şerifte Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesselem) 'ben öyle ümit ediyorum ki Allah’tan Aşurede tutulan oruç önceki senede yapılan günahları affeder.' İşte muharrem ayı ve Aşure bu kadar önemlidir. Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesselemin) açık ve net beyanları ayetlerinde müfessirlerin içtihatlarına göre önemi anlaşılmaktadır." şeklinde konuştu.

"Kerbela ile Aşura iç içe bir isim almışlardır"

Bilgin, "Muharrem ayının onuncu gününde cuma günü meydana geldiği için aşure ismi aşere kökeninden çıktığı için aşere de on demektir. Onda muharrem ayının onu olduğu için Kerbela ile aşura iç içe bir isim almışlardır. Neden Aşura denince Kerbela, çünkü Kerbela hadisesi muharrem ayının onuncu gününde ve Aşuresinde meydana gelmiş bir hadisedir. Kerbela yer ismidir. Aşura ise ayın onuncu gününe tekabül ettiği için aşure denilmiştir." diye konuştu. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?