Molla Şenlik: Tarihi camileri ziyaret ederken birtakım adap ve kaidelerin olması gerekir

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Mehmet Şenlik, tarihi camilerin uygun olmayan kıyafetlerle ziyaret edilmesinin resmi makamlarca önünün ve tedbirinin alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye'deki tarihi camilerin, giyim adabına aykırı bir şekilde ziyaret edilmesi yıllardır çözülmeyen bir sorun olarak gündemdeki yerini koruyor.

İnanç turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip Türkiye'de, yerli ve yabancı turistler özellikle tarihi camileri ziyaret ediyor. Ancak özellikle bazı kadın turistler, İslam'a ve ziyaret edilen yerin adabına aykırı bir şekilde giyinerek bu mukaddes yerlere giriyor.

Diyarbakır'da da yerli ve yabancı turistlerin uğradığı yerlerin başında tarihi Ulu Camii ile Hazreti Süleyman Camii ve 27 Sahabe Türbesi geliyor.

İnsanların tarihi yerlere gidip gezmesinin herkesin arzu ettiği bir durum olduğunu söyleyen Şenlik, "Müslümanlar ve gayrimüslimler arasında mutlaka bir farklılık olmasını gerektiğini düşünüyorum. Çünkü camiler mabettir. Mabetlerle turistik yerleriyle birbirine karıştırılmaması gerekiyor. İnsanlar turistik yerlerini gezebilir ve oranın hakkında bilgi edinilebilir. Hakeza tarihi camilerinin hakkında da gezip görebilir ve bilgi alabilir. Bu, inancı ve dini ne oluyorsa olsun insanların hakkıdır. Her insanın kulluğunun görevi araştırma noktasında araştırma yapıyor olabilir ve bu araştırma neticesinde İslami mabetleri gezmesi olabilir veyahut kiliselerden ve havralarının hakkında da bilgi edinilebilir. Bu, bir inanç özgürlüğüdür." şeklinde konuştu.

İnsanların mabetleri ziyaret ederken birtakım adap ve kaideler sahip olması gerektiğini dile getiren Şenlik, "Örneğin camilerde ibadet edenler varsa onlara rahatsızlık vermemesi, önlerinden geçilmemesi ve dikkatlerini başka yere çekmemesi gerek. Veyahut ahlaki olmayan kıyafetlerle mabette dolaşmak olmaması gereken kurallardır. Bunun tedbiri öncelik mabet görevlilerin üzerine düşüyor. Bu önlenemiyorsa yetkili mercilerden danışma masası kurulabilir. Bu danışma masasında hem o tarihi yerler hakkında bilgi verilir hem de oranın tanıtımı yapılır veya itikadı, ahlaki bilgiler insanlara sunulabilir. Böyle engelleri önlemek adına bu çalışma kiliselerde de yapılmıştır." ifadelerini kullandı.

"İslami kıyafetlerle örtünmeden açık-seçik bir halde caminin içinde dolaşmaları kesinlikle kabul edilemez "

Şenlik, "Önümüzde yaz tatilinde Sur içindeki bazı tarihi yapıların açılmasıyla turist patlaması yaşanması halinde Diyarbakır Ulu Camisini de ziyaret edebilirler ki bizim açımızdan önem arz eden bir mabettir. Bu mabedi ziyaret sırasında İslami kıyafetlerle örtünmeden açık-seçik bir halde caminin içinde dolaşmaları kesinlikle kabul edilemez. Camileri turistlik yerlerle karıştırılmaması gerek. Mabetler belli bir ziyaret üslubuyla ziyaret etme imkânı verilebilir." diye belirtti.

Şenlik, son olarak şunları söyledi:

"Peygamberimiz, gayrimüslimleri camiye girmelerine izin vermiş, bir tarafa oturup Müslümanların nasıl ibadet ettiklerine şahitlik edenler etkilenerek Müslüman oluyorlardı. Ahlaksız ve edepsiz müsait olmayan kıyafetlerle caminin içinde dolaşması ve gezilmesine müsaade edilmemelidir. Bu durumların olması eksikliğimizdendir. Camilerde başıboşluk yarattığımızdan dolayı onlar da rahat bir şekilde geziyorlar ve dolaşabiliyorlar. Aslında inancımıza, örf ve adetlerimize de bir saygısızlık yapıyorlar, biz de bu durumu izleyerek, hiçbir müdahale yapmıyoruz. Resmi makamlarca bunun önünü ve tedbiri alınması lazımdır. Allah bize bilinç, irfan versin ve hikmetle iş yapmayı müyesser etsin." (İLKHA)
https://youtu.be/qnGOYFwt_1o

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?
Namazda gözleri kapatmak mekruh mudur?