Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi uzun vadeli tahvil notunu Ba1’den Ba2’ye düşürürken kredi notu görünümünü de negatiften durağana çevirdi.
Moody’s kararının gerekçesini, para politikasının efektifliğindeki erozyon ve temel yapısal reformlardaki gecikmeye bağlı olarak kurumsal yapıdaki güç kaybı ve yüksek cari açık, yüksek dış borç ve politik riskler çerçevesinde dış şokların oluşturduğu artan riskler olarak açıkladı.
Bu kararla bağlantılı olarak Moody’s, Türkiye’nin döviz tavanını Baa2’den Baa3’e, yabancı mevduat tavanını Ba2’den Ba3’e, yerel mevduat tavanını ise Baa2’den Baa3’e indirdi.
Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin not görünümünün "negatif"ten "durağan"a çevrilmesinde ülkenin mali ve ekonomik gücünün etkili olduğu belirtildi.
Moody's, Türkiye'nin potansiyel büyümesine ilişkin tahmininin ise yüzde 3,5-4 olduğunu duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kredi derecelendirme kuruluşlarına tepki
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda kredi derecelendirme kuruluşlarına tepki göstererek, bu kuruluşların ideolojik yaklaşım içerisinde olduklarını söylemişti.
Erdoğan, “Bazı kredi derecelendirme kuruluşlarının hala ideolojik yaklaşımlarından kurtulabilmiş değiliz. Bunlar yine İdeolojik yaklaşımlarına devam ediyorlar. Hala Türkiye’nin bu noktada istikrar ve güven vermediğini söyleyecek kadar ideolojik yaklaşım içerisinde patinaj yapıyorlar. Bunlara ya bu işi öğreteceğiz ya bu işi öğreteceğiz. Türkiye böyle bir ülke değil. 15 Temmuz darbe girişimi de dünya finans sektöründeki sorunlar da ekonomimize etki etmemiştir. Türkiye ekonomisi 2017 yılında dünyanın en çok büyüme kaydeden ekonomilerinin başında yer aldığına göre bütün sıkıntılara rağmen, 2018 çok daha farklı olacaktır. Buradan tüm yatırımcılara sesleniyorum. Türkiye ekonomisi büyümeye, Türkiye’ye yatırım yapanlar da kazanmaya devam edecektir.” İfadelerini kullanmıştı.
İLKHA