İZMİR - 12 Aralık tarihinde İzmir'de gerçekleştirilen "İnsan hakları ve Kadın Hakları" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Muazzez İlmiye Çığ, panelde insan hakları ve kadın hakları ihlali yaparak başörtüsü takan kadınlara ve halkın İslami yaşantılarına saldırdı.
Cumhuriyetten Evvel de Kızların Başı Çıktı
Memleketin büyük tehlike altında olduğunu ileri süren Çığ, "Eskiden ne okullarda ne de çalışma arkadaşlarımız arasında kız erkek ayrımı yoktu. Son derece medeni ilişkiler içinde bir arada zaman geçirirdik. Balolara gidip eğlenirdik. Şimdi bu ayrımcılık nasıl çıktı anlamıyorum. İlkokulu Çorum'da okudum. Kur'an kursuna gittik ama başımızı örtmedik. Cumhuriyetten evvel de kızların başı açıktı. Şimdi beş yaşındaki kız çocuklarının bile başı kapatıldı. Atatürk'ün laiklik, kılık kıyafet, kadın erkek eşitliği gibi yaptığı tüm devrimler karşı devrimlerle yıkılmak isteniyor. Nasıl oldu da bu durumlara geldi anlamıyorum. Atatürk gazetelerde dinin ne iyi ne de kötü eleştirilmesine izin vermedi. Laikliği getirerek din ve devlet işlerini birbirinden ayırdı. Ama bugün devlet kurumlarına başörtüsüyle din sokuluyor. Fransa'da bile bir çocuk boynunda haçlı kolye ile okula gidemez. Ama bizde okullara başörtüsüyle kız çocukları gönderiliyor. Bu ayrımcılıktır. Olanlara tepki göstermezsek Türkiye daha kötüye gidecek" dedi.
Hızını alamayarak başörtüsünü fuhuş yapan kadınlarla özdeşleştiren Çığ "Binlerce yıl önce Sümer kadınları çok özgürdü. Çok tanrılı dinleri olmasına rağmen evliliklerini tanrı için yapmazlar yani dini nikâh yapmazlardı. Resmi nikâh kıyarlardı. Kadın erkek eşitti. Kadınlar ticaretle uğraşıyordu. Miras kız çocuklarına veriliyordu. Sümerlerde mabetlerde seks öğreten kadınlar vardı diğer kadınlardan ayrılması için onlar başörtüsü takardı. Şimdi başörtüsü takmaları için fakir ailelere paralar bağlandı. Böylece başörtüsü okullara girdi. Başörtüsü Sümerlerden bu zamana nasıl geldi. İş çığırından çıktı" diyerek İslam'ın en büyük kutsallarından olan başörtüsüne, başörtülü kadınlara hakaret ederek saldırdı.
Çığ, 'Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği' ve 'Vatandaşlık Tepkilerim' isimli kitaplarında kadınlarda başörtüsünün köklerinin Akadlara dayandığını yazmıştı. Çığ ayrıca, 2007 yılında, "Vatandaşlık Tepkilerim" adlı kitabında, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçuyla yargılandı. (Yunus Şani - İLKHA)