Mısır'da 3 Temmuz 2013 tarihinde askeri cunta tarafından devrilerek gözaltına alınan ardından da tutuklanan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin hakim karşısına çıkarılacağı gün belli oldu.
Mursi'nin 4 Kasım'da mahkemeye çıkarılacağı öğrenildi.
Mısır Sosyal Dayanışma Bakanlığı, Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatılma kararını resmen açıkladı.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Mısır Bakanlar Kurulu'nun Müslüman Kardeşler Derneği'ni, sivil toplum kuruluşu (STK) listesinden çıkarma kararına tepki gösterdi. İhvan liderlerinden Ahmed Amer, "Bu karar yeni değil, itiraz edeceğiz. İtirazımızı ayrıca meydanlara inerek de dillendireceğiz. Daha önce İhvan'ı feshetmek için yapılan girişimler başarılı olmadı, bu da olmayacak " dedi.
İhvan'ın kabul ve redddinin tek göstergesinin halkın teveccühü olduğunu belirten Amer, "25 Ocak Devrimi'nden sonra halk, defalarca teşkilatın yanında olduğunu, bize güvendiğini gösterdi. Böylesi kararlarla yönetim bir yere varamaz. Bakanlar Kurulu'nun böyle bir karar alma yetkisi dahi yoktur'' diye konuştu.
Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Sosyal Yardımlaşma Bakanlığı'nın, herhangi bir STK hakkında hukuk dışı çalıştığına dair yapılan şikayetler üzerine, söz konusu kuruluştaki yönetim kurulu üyelerinden birinin suçlamalara verdiği cevapları dinlemesi gerekiyor. Bakanlığın, ayrıca Sivil Toplum Kuruluşları Birliği ile istişare edilmesi ve şikayetlerin doğruluğu belirlenmesi halinde o kuruluşu feshetme hakkı bulunuyor.
Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi Genel Sekreteri Çalışkan, "Mısır'da geçici hükümet, Müslüman Kardeşleri yok etmek istiyor'' dedi.
Çalışkan, Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek dönemindeki gibi insan hakları ihlallerinin yaşandığını belirterek, "Mübarek dönemine bakıldığında hiçbir fark yok" ifadesini kullandı. Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi yasaklanmasının kaldırılarak yeni anayasanın yapımına dahil edilmesi gerektiğini belirten Çalışkan, "Mısır'da geçici hükümet, Müslüman Kardeşler'i yok etmek istiyor" ifadesini kullandı.
Mısır'daki insan hakları ihlallerini uzun süredir izlediklerini ifade eden Çalışkan, devrimin ardından mezhep çatışması, kadınlara yönelik cinsel taciz ve şiddetin arttığına dikkati çekti ve bu tarz hak ihlallerine kesinlikle karşı olduklarını kaydetti. Çalışkan, polisin ülkede bulunan Kıptı Hıristiyanlara yönelik yapılan saldırılarda polisin bu grubu koruyamadığını da belirtti.
Uluslararası Af Örgütü'nün, Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi taraftarları ve darbe karşıtlarına yönelik uygulanan şiddetin bağımsız, tarafsız bir şekilde soruşturulması gerektiğini ifade eden Çalışkan, "BM'den özel raportör gönderilmesini istiyoruz. Ölümcül silahlar dağıtıldı, bunun olmaması lazım. Bizim gözümüzde bu bir vahşet. Uluslararası Af Örgütü'nün talep ettiği özgürlük herkes için geçerli olmalı" ifadesini kullandı.