​"Mülakat uygulaması öğretmen adayının güvenini sarsmakta"

​Şubat ayında yapılması planlanan öğretmen atamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Çoşkun, mülakat uygulamasının öğretmenlerin güvenini sarstığını söyledi.

Milli Eğitim Bakan İsmet Yılmaz'ın 20 bin öğretmen atamasına ek olarak ücretli çalışan 5 bin öğretmenin de atanacağı açıklamasını değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Çoşkun, mülakat uygulamasının öğretmenlerin güvenini sarstığını söyleyerek, atamaların KPSS ile yapılması gerektiğini belirti.

İl binasında basın açıklaması yapan Coşkun, Şanlıurfa'nın yaklaşık 7 bin öğretmen açığının olduğunu ifade etti.  

TBMM’ye sevk edilen torba yasası ile ücretli öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olarak atanmalarının yolunun açıldığını söyleyen Coşkun, “Milli Eğitim Bakanlığı şubat ayında yapmayı planladığı 20 bin öğretmen atamasına ek olarak ek ders ücreti karşılığında çalışan öğretmenlerden 5 bin öğretmenin de atayacağını ifade etmiştir. Sayının artırılması bizleri memnun etmiştir. Her ne kadar bu alımın şartları açıklanmamışsa da Bakan Sayın İsmet Yılmaz aynı konu hakkında daha önce KPSS puanı olmasa dahi mülakat ile alım yapacağını açıklamıştır. Ücretli öğretmenlik 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi kamu personeli niteliğinde olmayıp bir takım gerekçelerle oluşan öğretmen ihtiyacını geçici olarak karşılamaktır. Hal böyleyken Bakanlığımız geçtiğimiz günlerde TBMM’ye sevk edilen torba yasaya eklediği geçici 15. Madde ile ücretli öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olarak atanmalarının yolunu açmıştır.” dedi.

412 bin öğretmen adayı atama bekliyor

Coşkun, “Maddenin bu şekilde Meclis’ten geçmesi durumunda hali hazırda atama bekleyen öğretmen adayları eğitim fakültesinde ve pedagojik formasyon alması muhtemel diğer programlarda yüksek öğrenim görenler ve tam zamanlı istihdam edilen usta öğreticiler ile ilgili bir düzenlemeye yer vermeden ücretli öğretmenlere atamada avantaj sağlaması yeni sorunlara kapı aralayacak ve güven kaybına neden olacaktır. Diğer taraftan MEB ve Yüksek Öğretim Kurumları tarafından açıklanan istatistiki verilere göre, atama bekleyen 412 bin öğretmen adayı 267 bin eğitim fakültesi öğrencisi, 434 bin eğitim fakültesi dışında (pedagojik formasyon yoluyla) öğretmenliğe kaynaklık teşkil eden yükseköğrenim öğrencisi bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

"Mülakatla yapılan atamalar toplumun genelinde adalet duygusunun zedelendiği yönünde eleştirilere maruz kalmakta"

Şanlıurfa’nın yaklaşık 7 bin öğretmen açığı gibi bir sorununun olduğunu ifade eden Coşkun, “Bunlara ek olarak kadrolu öğretmenler gibi tam zamanlı ve süresiz istihdam edilen ancak 657 sayılı kanun kapsamında bulunmayan ve atama bekleyen yaklaşık 97 bin kadrosuz usta öğretici bulunmaktadır. Yine KPSS ve mülakat puanına göre Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonun desteklenmesi projesi  (PİCTES) kapsamında geçici olarak 6 bin civarında öğretmen de kadrolu atama beklemektedir. Öğretmen atamalarının sözleşmeli öğretmen istihdamı sürecinde başlanan mülakat uygulaması ile yapılacak olması atanamayan yüz binlerce öğretmen adayının güvenini sarsmakta, mülakatla yapılan atamalar toplumun genelinde adalet duygusunun zedelendiği yönünde eleştirilere maruz kalmaktadır. Öğretmen adayının çok kadronun az olduğu bir ortamda KPSS temelli öğretmen atama sistemi mecburiyettir. Bu konularda konuşurken atlamamamız gereken bir başka husus Şanlıurfa’mızın 7 binleri bulan öğretmen açığı sorunudur. Yapılan tüm atamalarda Bakanlığımızın aslan payına ilimize ayırdığını biliyoruz. Ancak aynı oranda öğretmenimizin de her yıl çeşitli sebeplerle ilimizden ayrıldığı da unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.

İLKHA




 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli
Okullar açıldı, 20 milyondan fazla öğrenci için ilk ders zili çaldı
Okul döneminde çocuklarda ayrılık kaygısına dikkat!