ADANA - 300 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Adana Yeni Cami, vakit namazlarında bile dolup taşıyor. Kalın duvarlara sahip olması nedeniyle yazın serin kış aylarında ise sıcak olan Yeni Cami, günün her saatinde misafirlerini ağırlıyor.
Geniş bir avlusu bulunan Cami'de bayanlar için ayrı bir giriş kapısının yanı sıra, ibadetlerini rahatça eda edebilmeleri için etrafı paravanlarla çevrili geniş bir alan bulunuyor. Adana Yeni Camii, tarih kokan yapısıyla Adana'ya uğrayanların görmeden gidemeyeceği bir mimari şaheser olarak ortada duruyor.
Adana Yeni Cami
Yeni Camii, gerek mimarisi gerekse mekan konstrüksiyonu itibariyle tipik ulu camiler içinde bulunan eserin ana duvarları ve minaresi, Adana Ulu Cami'inde de olduğu gibi Kahire'deki bazı Memlük yapılarını hatırlatmaktadır.
Kuruköprü'den Küçük Saat'e giden Özler Caddesi üzerinde küçük, ama bir o kadar da şirin bir camidir. Üç satır halinde sülüs hatla yazılı kitabesinden (1724) yılında Abdürrezzak Antaki adlı Antakyalı bir zengin tarafından yaptırılmıştır. Minaresi de diğer bir kitabesine göre de 1142 H. (1729) tarihinde Abdullah Bin Ali Beşe tarafından minaresi yaptırılmıştır.
Bütünüyle dikdörtgen planda olan yapının üzerini, iç mekânda iki paye ve iki sütunun taşıdığı beşerden on kubbe örtmektedir. Paye ve sütunlar mekânı kıbleye paralel iki nefe ayırmakta ve bu destek sistemi sivri kemerlerle birbirine bağlanmaktadır.
İlk bakışta, kıble duvarı haricinde kalan cephelerde, ilave edilen betonarme kısımlarla caminin esas karakteri bozulmuş olsa da, değişikliğe uğramamış olan kıble duvarı ile minaresi caminin orijinal durumunu ortaya koymaktadır. Güneybatı köşede bulunan minarenin kaidesi aynı zamanda avlu kapısı durumundadır. Silindirik minare gövdesi zikzaklı hatlarla süslenmiş, şerefesi Memlük camilerinde olduğu gibi konik bir sundurma ile örtülmüştür.
Tamamen köfeki taşından yapılmış olan kıble cephedeki taş işçiliği eserin en sanatkârane yapılmış yanını teşkil eder. Zikzaklarla süslenmiş olan pencere kenarlarına küçük sütunlar yerleştirilmiştir. Pencerelerin etrafı, içleri bitki motifleri ile doldurulmuş rozetlerle süslenmiştir. Kıble duvarı dıştan mihrabın iki yanına gelecek şekilde iki payanda ile desteklenmiştir.
Her yıl ramazan ayında sakalı şerif'in ziyarete açıldığı Yeni Cami, özel gün ve gecelerde ise tıklım tıklım dolarak manevi atmosferin zirve yaptığı anlara tanık olmakta. (Mustafa Çiçek-İLKHA)