Mursi bir şey yapmadı mı? (4)

Suat YAŞASIN

Önceki yazılarda geçtiği üzere eli kolu bağlanmaya ve hep sorunlarla boğuşturulmaya çalışılan Mursi'nin, bu çok zor şartlarda, imkânlarının darlığı ve de vaktinin azlığına rağmen, önceden zikrettigim bir çok yapılana ek olarak, yönetimde epey bir mesafe katettiği de göz ardı edilmemelidir.

Bu bağlamda şunları da hatırlamak yerinde olacaktır:

-Mursi İslam Alemi için ciddi bir soruna dönüşen Suriye sorununa gelir gelmez el attı, kendi sorununu Müslümanların çözmesi ve batının tamamen bu işin dışında bırakılması amacıyla Mısır, Türkiye, İran ve Suud'dan oluşan bir konsorsiyum oluşturarak fiili görüşme ve çalışmaları başlattı. Suud'un isteksizligine ragmen bir sene çalışmalarını sürdürdü.

-79 Devrimi'nden beri  İran ile kesilmiş diplomatik ilişkileri başlattı; bu bağlamda iki ülke arasındaki uçak seferlerini ve telefon iletişimini yeniden aktifleştirmek. Ayrıca o dönemki İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ı Mısır'da ağırladı, kendisi de İran'a gitti.

-Onyıllardır zulüm altında inleyen Gazze halkı, onun döneminde en rahat günlerini yaşadı, Refah kapısı sürekli bir şekilde insan ve malzeme  girişleri için açık tutuldu.

-Baas zulmünden kaçan Suriyelilere sonuna kadar kapılarını açtı, kendi halkının acımasız eleştirilerine ragmen, Suriyelilerin Mısır'da insan onuruyla yaşaması amacıyla eğitim ve sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak  düzenlemeyi içeren talimat yayınladı.

-Yönetime tüm muhalifleri de dahil edecek şekilde mutabakat hükümeti oluşturmaya çalıştı, İhvan'dan beş kişi dışında kabineye aldıklarının hepsini başka yapı ve kişiliklerden seçti. Hatta başbakanı bile İhvan'dan olmayan İslamcılar arasından atamıştı.

-Aynı kapsamda, kendisine de muhalefet edenlere yönetimi ortaklaşma teklifinde bulundu, aralarında rakiplerinin de bulunduğu Hamdin Sabbahi, Eymen Nur, Ahmed Mahir ve Vail Ganim gibi kişilere 'Başkan yardımcılığı' dahil yöneticilik yapmayı  önerdi.

-Mısır insanının en fazla sıkıntı yaşadığı güvenlik, trafik, temizlik, halk ekmeği gibi kangrenleşmiş sorunlara kısa vadede hızlı çözümler geliştirerek gözle görülür ilerlemeler katetti.

-Bu bağlamda Sedat ve Mübarek dönemi boyunca halkın en fazla sıkıntı yaşadığı, hatta uğrunda "intifada"ya kalkıştığı ekmek sorununu sadece bir kaç ay içinde geliştirdiği sübvansiyonlar yoluyla aşıp ciddi rahatlama sağladı.

-"Tahıl ambarı" olmasına rağmen,  zalim politikalar sebebiyle dışarıdan tahıl ithaline mecbur bırakılan Mısır'da çiftçiyi teşvik ederek buğday üretiminde ciddi artış kaydeden Mursi bu yolla ithalatı olabildiğince azaltmaya muvaffak oldu.

-Aynı şekilde ihracat ve turizmi artırıcı politikalar geliştirerek bütçe açığını kapayacak icraatlar ortaya koydu.

-Devlete birikmiş borcunu ödeyemeyecek durumdaki çiftçinin borcunu sildi.

-Henüz yeni olmasına rağmen asgari ücrette ciddi iyileşmelere gitti.

-Yatırımda ciddi artış sağlayan Mursi, petrol dışı gelirde %21 gibi çok büyük bir gelişmeye vesile olmakla kalmadı, aynı zamanda yerli üretimde de önemli bir yükseliş kaydetti.

-Mısır tarihinde ilk kez basın özgürlüğü hissedildi, 'Başkan'a hakaret' suçunda ihtiyati hapsi kaldırdı, tüm basın mensuplarını serbest bıraktırdı.

-Başta Hüsnü Mübarek olmak üzere devrimcileri katledenler ile ilgili mahkemelerin baskıdan kurtularak bitirilmesini sağlayarak halkta ciddi bir rahatlama oluşturdu.

-Haksız yere cana kıymak dışındaki, devrimin ilk gününden,  göreve başladığı güne kadarki  tüm suçları affetti.

-İslam şeriatına uygun, Mısır tarihinin ilk sivil Anayasasını referandumdan geçirip uygulamaya soktu.

-Mısır insanı ilk kez kendisine benzeyen, konvoyu en çok iki araçtan oluşan bir başkana sahip oldu, önü arkası bitmeyen uzunca konvoylarla bir sene boyunca karşılaşmadı.

-İnsanlar ilk defa, kardeşi tarlada ter döken, kız kardeşi sıradan bir hastanede can veren, oğlu geçim için gurbette çalışmaya devam eden bir başkana sahip oldu.

-Mısır tarihi ilk kez, yönetimi süresince basit bir dairede kiracı olarak yaşayan bir başkan gördü ve başkanlık sarayında yaşamayı reddeden Mursi'nin şu sözlerini kaydetti:

"Ve sizler nefislerine zulmedenlerin meskenlerine yerleştiniz" ayetinin muhatabı olmak istemem!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.