Mursi'nin duruşması 8 Ocak'a ertelendi

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi ilk duruşmasında mahkmeye meşru cumhurbaşkanı olduğunu, bu mahkemenin ise meşruiyeti olmadığını söyledi

Mısır'ın darbe ile görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer sanıkların tamamının, Kahire'nin doğusundaki Polis Akademisi'ndeki duruşması başladı. Mahkeme heyeti, Mursi'nin tutuklu elbisesi giymemesi ve sanıkların Rabia işareti yapıp slogan atmaları nedeniyle duruşmayı 8 Ocak 2014 tar,h,ne erteledi.

Mursi'nin mahkumlar için tasarlanan beyaz kıyafeti giymeyi redderek mahkeme heyetine ülkenin meşru cumhurbaşkanı olduğunu, bu mahkemenin ise hiçbir hükmü olmadığını söylediği belirtiliyor.

Duruşmada sanık olarak bulunan diğer İhvan üyeleri de sloganlar atıyor ve Rabia işareti yapıyor.

Duruşmaya öğle arası verilince Mursi'nin sanıklara ayrılan bölümde diğer sanılara öğle namazını kıldırdığı görüldü.

Askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer 14 sanık, yaklaşık 4 aylık tutukluluk süresinin ardından ilk kez hakim karşısına çıktı. Yargılama yoğun güvenlik önlemleri altında Kahire'nin doğusundaki polis akademisinde yapılıyor.

Güvenlik önlemleri kapsamında Mursi, helikopterle diğer sanıklar ise tutuldukları Tora Cezaevi'nden zırhlı araçlarla Polis Akademisi'ne getirildi.

Daha önce mahkeme salonuna giriş izni verilen basın mensupları ve avukatlar, salona alındı.

Güvenlik güçlerinin, duruşma salonunun ana kapısına ulaşmayı önlemek için barikat kurduğu gözlendi.

Bu arada güvenlik güçleri, Mursi'nin yargılanmak üzere Polis Akademisi'ne getirilmesiyle eşzamanlı olarak tahrir meydanını araç trafiğine kapattı.

RABİA İŞARETİYLE CEVAP

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılandığı duruşma başladı.

Mısır devlet televizyonu, duruşmanın başladığı duyurdu, ancak duruşmanın ayrıntılarına ilişkin bilgi vermedi.

Mursi ve yargılamada hazır bulunan 7 sanığın, yargıcın sorularına "Rabia" işareti yaparak cevap verdiği ifade edildi.

DURUŞMA 8 Ocak 2014'E ERTELENDİ

Duruşmanın başlamasından kısa bir süre sonra ise mahkemeye ara verildiği belirtildi.

Duruşmaya ara verilmesinin, Mursi'nin yargılanacağı yere getirilirken, tutuklu kıyafeti "Beyaz elbise" giymeyi reddetmesi ve duruşma esnasında, sanıklardan bazılarının slogan atarak, mahkemeyi protesto etmesinden kaynaklandığı iddia edildi.

Öğle namazından sonra yeniden başlayan duruşma 8 Ocak 2014 tarihine ertelendi.

Mahkemede hakim karşısına çıkan isimler şöyle:

- Darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi
- Eski Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdür Yardımcısı Esad Muhammed Ahmed Şeyha
- Eski Cumhurbaşkanı Sekreteri Ahmed Muhammed Abdulati
- Cumhurbaşkanlığı Emniyet Müsteşarı Eymen Abdurauf Ala Ahmed (Eymen Hüdhüd)
- Muhammed el-Biltaci - Hürriyet ve Adalet Partisi yürütme kurulu üyesi ve İhvan yöneticilerinden
- Muhammed Hüseyin Aryan - Hürriyet ve Adalet Partisi Başkan Yardımcısı
- Ala Hamza Ala Seyid - Şarkiyye kenti idari müfettişi
- Raza Muhammed Savi - Petrol Mühendisi
- Lemlum Makavi Cuma Afifi - Diplomat
- Abdulhakim İsmail Abdurrahman - Öğretmen
- Hani Seyyid Tevfik Seyyid - İşçi
- Ahmed Mustafa Hüseyin Abdulmuğir - Yönetmen
- Abdurrahman Azuddin Heni - Mısr 25 kanalı muhabiri, Siyasi aktivist
- Cemal Sabır Mustafa - Hazımın hareketi liderlerinden
- Vecdi Abdulhamid Muhammed Ganim - Vaiz ve İhvan üyesi olduğu varsayılıyor

MURSİ KENDİNİ SAVUNACAK

Muhammed Mursi'nin savunma heyetinden avukat Hasan Kerim, "Mursi, mahkemede kendisini savunacak ve suçlamalara cevap verecek, aynı suçla yargılanan 14 kişi de heyet tarafından savunulacak" dedi.

Kerim, savunma heyetinin mahkemeden öncelikle, "Mursi ve diğer 14 sanıkla bir araya gelmeyi, dava dosyasını incelemek ve bir nüshasını almak için" duruşmanın ileriki bir tarihe ertelenmesini isteyeceğini ifade etti.

MURSİ TUTUKLU KIYAFETİ GİYMEYİ REDDETTİ

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) kaynaklarından alınan bilgiye göre, Muhammed Mursi, yargılanacağı yere getirilirken, tutuklu kıyafeti "Beyaz elbise" giymeyi redderek, takım elbiseyle geldi. Mursi'nin yargılanmayla ilgili evrakları da imzalamayı reddettiği bildirildi.

MURSİ'Yİ SAVUNMA HEYETİNDEN 7 KİŞİYE MAHKEMEYE GİRİŞ İZNİ VERİLDİ

Mursi ve beraberinde yargılanacak 14 kişiyi savunması için mahkeme salonuna girme izni istenen 30 avukattan yalnızca 7'sine izin verildi.

İzin verilen avukatlardan savunma heyetinin başkanı eski Cumhurbaşkanı adaylarından Selim el-Avva'nın yanı sıra avukatlar Kamil Mendur, Muhammed Dimati, Üsame el-Hilv, Halid Abdulmumin, Eymen Nahid ve Muhammed Tosun yer alıyor.

Öte yandan mahkemeye, aralarında "müştekiler" ve avukatları ile basın mensuplarının bulunduğu yaklaşık 600 kişiye, mahkemeye giriş belgesi verildiği ifade edildi.

Muhammed Mursi ve 14 kişinin yargılandığı duruşma esnasında, sanıklardan bazılarının slogan atarak, mahkemeyi protesto ettiği belirtildi.

POLİS AKADEMİSİ ÇEVRESİNDE GERGİNLİK

Muhammed Mursi ve 14 sanığın yargılandığı polis akademisinin çevresinde toplanan darbe karşıtlarının Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi, karşıt görüşlü grup da Mursi aleyhirde slogan atınca, taraflar arasında arbede çıktı.

Polis akademisi önünde bulunan göstericilerden bazılarının iki grubun arasına girerek tarafları yatıştırmaya çalıştığı belirtildi.

Öte yandan güvenlik güçlerinin de taraflar arasında olay çıkmasını engellenmesi amacıyla önlem aldığı ancak bazı göstericilerin dikenli telle oluşturulan barikatı aşarak, karşı tarafa geçtiği ifade edildi.

DARBE KARŞITLARINDAN ANAYASA MAHKEMESİ ETRAFINDA PROTESTO

Mısır'daki darbe karşıtları, seçilmkiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanmasını protesto etmek için, Anayasa Mahkemesi'nin etrafında toplanarak protesto etmeye başladı.

Darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanının yargılanmasına tepki gösteren protestocular, "Meşruiyet geliyor", "Hak, sahibine geri döner" yazılı dövizler taşıdı.

Gösteride Mursi'nin fotoğraflarını ve darbe karşıtı gösterilerin sembolü olan "Rabia" işaretinin bulunduğu pankartları havaya kaldıran eylemciler, yargılanmayı kınayan sloganlar attı.

Kadınların da yoğun katılım gösterdiği eylemde, göstericilerin sayısının artmaya başladığı, Kahire ve diğer kentlerden hareket eden protestocuların Anayasa Mahkemesi'ne doğru yürüyüşler düzenlediği görüldü.

"ÖZEL OKULLAR DA TATİL"

Öte yandan, ülkedeki bir çok özel okulun Mursi'nin yargılanması dolayısıyla ortaya çıkabilecek, muhtemel şiddet olayları sebebiyle öğrenci ve öğretmenlere izin verip bugun tatil ilan etti.

Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, Mursi'nin yargılanacağı Polis Akademisi ve Anayasa Mahkemesi'nin önünde ve diğer kentlerde gösteri düzenleme çağrısında bulunmuştu.

"BAŞKA HAPİSHANEYE SEVK EDİLME İHTİMALİ VAR"

Mursi'nin savunma heyeti sözcüsü Muhammed Demati, Mursi'nin daha önce tutulduğu yer hakkında bilgilerinin olmadığını belirterek, "Mursi daha önce muhtemelen askeriyeye ait bir yerde tutuluyordu ancak duruşmanın ardından bir hapishaneye sevk edilme ihtimali var" dedi.

Mursi'nin yargılandığı polis akademisine giden yollar ve akademinin etrafında "daha önce görülmemiş düzeyde" güvenlik önlemlerinin alındığını aktaran Demati, "Halktan korkuyorlar, onların bu derece üst düzey güvenlik önlemini alması için herhangi bir gerekçe yok" diye konuştu.

Öte yandan duruşmanın görüldüğü akademinin çevresinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı, güvenlik çemberindeki bölgeye giriş izni verilmediği belirtilirken, binanın etrafında toplanan darbe karşıtları, yargılamanın "yasal olmadığı" yönünde sloganlar atıyor.

 

MURSİ'NİN OĞLU ÜSAME'NİN YURTDIŞINA ÇIKIŞI ENGELLENDİ

Mısır'da ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Üsame Muhammed Mursi'nin, yurtdışına çıkışı 24 saat içinde 2 kez engellendi.

Mursi, dün sabah erken saatlerde Kahire havaalanından Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a gitmek için çıkış işlemlerini yaptırırken ismi belirtilmeyen bir güvenlik biriminin engeline takıldı.

Gecenin geç saatlerinde Malezya'ya gitmek üzere tekrar havaalanına gelen Mursi, çıkış işlemlerini yaptırdığı sırada güvenlik soruşturması gerekçesiyle uzun süre bekletildi. Bu esnada bineceği uçağın kalkış saatinin dolmasının ardından havalanması sebebiyle Mursi yine uçağa binemedi.

Mursi, Malezya'ya, şu an üzerinde çalıştığı doktora tezi ile ilgili eğitim kursuna katılmak amacıyla gitmek istediğini, bu seyahatiyle babasının yargılanması arasında bir ilişkinin bulunmadığını söyledi.

Mursi'nin oğlu Ahmed Muhammed Mursi, babasının yargılanmasına ilişkin, "Babamı yargılayan, başka bir maske altında, Mübarek'in ta kendisi" dedi.

Mursi'nin kardeşi Hüseyin Mursi, "Hafız bir cumhurbaşkanı, halkını nasıl öldürebilir" dedi.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ DURUŞMAYA KATILMAK İSTİYOR

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mursi'nin duruşmasına gözlemci olarak katılmak istediklerini açıkladı.

HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Direktör Yardımcısı Joe Stork,  "Uluslararası yargı standartlarına uygun olup olmadığını saptamak için yargılamayı yakından takip etmek istiyoruz. Açılış mahkemesinde gözlemci sıfatı ile yer almak için başvurumuzu yaptık" dedi.

dünyabülteni

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mısır Haberleri

Hasan el Benna şehadetinin 75'inci yılında yâd ediliyor
Mısır: israil, Refah Sınır Kapısı'ndan yardımların girişine engel oluyor
El-Ezher Uleması: İslam ümmeti ABD ve Avrupa'ya olan güvenini gözden geçirmeli
İhvan'dan HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'na tebrik
İbrahim Munir vefat etti