Muş 100 bin kaz varlığıyla Türkiye'de 2’nci sırada

"Muş İli Kaz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Markalaştırılması" projesi tanıtım toplantısında Muş’un 100 bin kaz varlığıyla Türkiye ikincisi olduğu vurgulandı.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) ile Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün işbirliğiyle hayata geçirilen "Muş İli Kaz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Markalaştırılması" projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

MŞÜ Sabahattin Zaim Konferans salonunda düzenlenen toplantıya, Muş Valisi Aziz Yıldırım, Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.

Muş’un 100 bin kaz varlığıyla Türkiye ikincisi olduğu vurgulanan toplantıda, Muş kazının geliştirilip markalaştırılması için gerekenlerin yapılacağı belirtildi.

Toplantıda bir konuşma yapan MŞÜ Rektör Yardımcısı ve Proje Yürütücüsü Yaşar Karadağ, Muş’un kaz varlığına değinerek, "Toplam 165 bin hektar ova yani Türkiye’nin 3’üncü büyük ovası ile müşerref olmuş durumdayız. Bu Allah’ın bize büyük bir lütfüdür. Bunu hakkıyla değerlendiremezsek Allah bunun hesabını bize sorar. 344 bin hektar alanda tarım yapılmaktadır. Muş bölgesi küçükbaş hayvan varlığı açısından bir milyonun üzerinde hayvan varlığıyla Türkiye 7’ncisi yine 300 binin üzerinde büyükbaş hayvanı ile Türkiye 15’incisidir. 7 bin 462 manda varlığıyla Türkiye 6’ncısı olan bir belgeyiz. Biz zenginliğin üstünde oturuyoruz da bu zenginliğimizi farkında değiliz. Muş 100 binin üzerindeki kaz varlığıyla Türkiye ikincisi durumundadır. Kimse bu zenginliği farkında değil." şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın ise 100 binin üzerinde kaz varlığına değinerek, "40 binin üzerinde ördek varlığımız, 500 bini geçen toplam kanatlı hayvanımızla Türkiye’de söz sahibiyiz. Aslında kazda 2’nci sırada olmaktan sonra önemli bir varlığımızda ördektir. Yine hindi de 80 binin üzerinde bir varlığımızla organik gıdaya kaynak sağlayan bir ülkeyiz. Bunların yanında 346 bin ton sütümüz var. 9 bin ton civarında etimiz var. 26 bin civarında il içinde kesilen hayvanınız var. 300 binden fazla il dışına giden küçükbaş hayvanımız var. 40 binin üzerinde de büyükbaş hayvanımız diğer illere gidiyor ve bakanlık olarak gıda güvencesini ve gıda güvenliğine yönelik faaliyetlerimizi sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da yaptığı konuşmada şöyle konuştu: "Biz kalkınma ajansları olarak faaliyetlerimizi daha çok sonuç odaklı faaliyetler çerçevesinde oluşturuyoruz. Muş 100 bin civarındaki kaz varlığıyla Türkiye’de 2’nci sıradadır. Manda varlığıyla 7’nci sıradadır. Aslında bölge olarak bizim hitap ettiğimiz Muş, Bitlis, Hakkari ve Van bölgesinin özellikle birçok noktada hak etmediği yerde olduğunu bizler de tespit ettik ve bu konuda çalışmalar başlattık."

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muş Haberleri

Muş ve Bitlis'te 154 yerleşim biriminin yolu kapandı
Muş'ta tren kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Yapıcıoğlu'ndan Muş'ta 5 kişinin boğulduğu olayla ilgili taziye mesajı
Muş'ta 15 günlük yasak kararı
Aracın arkasına bağladığı demirlerle kazalara adeta davetiye çıkardı