Muş´ta ilk defa 2010 yılında BERCE Alparslan Tarım İşletmesi tarafından Aspir yetiştirilmeye başlandığını belirten Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Muş’un Aspir bitkisi üretiminde dünya sıralamasının çok üzerinde olduğuna dikkat çekti
Muş Ovası´nda alternatif ürün olarak Aspir bitkisinin yetiştirilmesinin çok avantajlı olacağına dikkat çeken Çolakoğlu, "Ülkemizde 3,3 milyon ton yağlı tohum bitki üretimi yapılmakta. Yağlı tohumu bitkilerin genel olarak nemi yüksek yağışlı olan bölgelerde olması gerekiyor. Bu noktada nadas alanlarını çok iyi değerlendirilebiliyoruz. Bununla beraber Aspir bitkisi ilimizde 2010 yılında ekilmeye başladı ve 109 dekarlık bir alanda üretimi yapılmış, karşılığında ise 22 ton Aspir üretimi yapılmıştır. 2014 yılına geldiğimizde üretim alanımız olan 23 bin 200 dekarlık alandan ise 3 bin 452 ton Aspir üretimi gerçekleştirilmiştir. 2015 yılındaki Aspir üretim alanımız ise 20 bin dekar alanda ekimi yapılmıştır." ifadelerini kullandı.
Kilogramına 45 kuruş destek veriliyor
Aspir bitkisinin ihracat ve destekleme değerlerine de değinen Çolakoğlu, “Aspir üretimi bakanlığımız tarafından önemli bir şekilde desteklenmektedir. Yağ oranının yüksek olması sebebiyle kilogram başına Aspir de 45 kuruşluk bir desteği sağlanmakta. Bunan yanı sıra toprak analizi, mazot gübre desteği, sertifikalı tohum desteği, kulanım desteği ile birlikte 95-100 lira civarında bir desteğe tekabül etmektedir. Bu da Aspir'in maliyetinin yüzde 80'ini karşılamaktadır." dedi.
Muş, dünya ortalamasının çok üzerinde
Çolakoğlu konuşmasının devamında, “Aspir'in verimine baktığımız zaman dünya ortalaması dekara 83 kilogram olmasına rağmen ülkemizde bu oran 102 kilogramlık bir verim ortalaması vardır. İlimizde bu verim 160 kilograma kadar yükselmektedir. İlimizin toprakları bakir olduğundan ve ovalarımızın geniş olması nedeniyle verimi büyük ölçüde artmaktadır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)