Muş kavun ve karpuzu pazar sıkıntısı yaşıyor

Muş'un kırsal kesimlerinde yaşayan binlerce çiftçinin geçim kaynağı olan kavun ve karpuzlar satışa sunulurken üreticiler pazar sıkıntısı yaşıyor.

Binlerce çiftçinin geçim kaynağı olan Muş'un kavun ve karpuzu satışa sunulduğu günden bu yana büyük ilgi görüyor.

Sağlık açısından da birçok fayda barındıran kavun ve karpuzları satışa sunan üreticiler, pazar sıkıntısı yaşadıkları için mallarını yol kenarlarında satmak zorunda kaldıklarını belirterek, yetkililerden pazar yeri talebinde bulundular.

Sabahın erken saatlerinde mallarını römorklara yükleyip Muş-Erzurum-Bingöl Karayolu kenarına getiren üreticiler, burada perakende satış yaparak ekmek parası kazanmaya çalışıyorlar. Yol kenarında kazalara davetiye çıktığını ve zaman zaman kazaların da yaşandığını söyleyen üreticiler, mallarını satmak için bir pazar alanına ihtiyaç duyduklarını aktardılar.

"Buralarda malımızın yarısı güneşin altında bozuluyor"

Doğduğundan beri bu işin içinde olduğunu, masrafların arttığını ve kar ile zararlarının birbirini karşılamadığını belirten üreticilerden Ramazan Talay, "Bu yıl kavun para edecek dedik bu sefer mazot ve gübre zamlandı. Çiftçinin malı bol olunca para etmiyor. Olmayınca da zaten olmuyor. Muş'un sahibi yok, kooperatifi yok. Halimizi görüyorsunuz, sabah geliyoruz akşama kadar güneşin altındayız. Kooperatif olsaydı kooperatifle anlaşıp buralara gelmenize gerek kalmazdı. Pazar olsaydı çok iyi olurdu. İnsanlar pazara gelirdi, malımızı daha rahat satardık. Buralarda malımızın yarısı güneşin altında bozuluyor. Yarısını atıyoruz, yarısını ancak satabiliyoruz. Sahibimiz yok ki pazarlama sıkıntısı yaşamayalım." şeklinde konuştu.

"Bir pazar yeri kurulsa hem güvenliğimiz hem de satışlarımız için daha iyi olur"

Yol kenarında kavun sattığını ve yetiştirinceye kadar bir sürü sıkıntı çektiklerini söyleyen Ali Atay ise, "Baharda kar kalktıktan sonra ilk önce toprağa işliyoruz. Ondan sonra toprağı düzeltiyoruz sonra ekimi var. Teker teker toprağı eşip çekirdeğini yerleştiriyoruz. Tabi bunun sera kısmı da var. Çapası, suyu bunların hepsi bizim için zahmet ve sorun teşkil ediyor. Satacağımız bir pazar yok ama burada yol üstünde satmaya çalışıyoruz. Ekmek parası çıkıyor. Bu sezon burada 3-4 kaza yaşandı. Bir tane taksi römorkumuza çarptı. Bir pazar yeri kurulsa hem bizim güvenliğimiz için hem de satışlarımız için daha iyi olur." ifadelerini kullandı.

Ürünlerini satma konusunda sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Ömer Atay da şöyle konuştu:

"Mecburuz, bu bizim ekmek paramız. Geçimimizi bununla, çiftçilikle sağlıyoruz. Bu sene hasat iyiydi. Malımız para etti. Başka yer olmadığı için yol civarında satıyoruz. Muş'ta toptan götürüyoruz bazen Muş sebze ve meyve haline satıyoruz."

Kavun almaya gelen vatandaşlardan Senver Argun ise Muş'un kavun ve karpuzunun çok güzel olduğuna değinerek, "Tadı çok güzeldir ve çok güzel bir şekilde de yetişmişler. Fiyatları da uygundur. Diğer ürünlere nazaran daha uygun bir fiyata sahip. Doğrusu bunlar da yol ağzında mallarını satmaya mecburlar. Pazar olsaydı gidip pazarda satarlardı. Bu işi mecburen burada yapıyorlar. Pazar olsaydı vatandaşlar da gider pazarda rahat bir şekilde alışveriş yapardı." ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muş Haberleri

Muş'ta tren kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Yapıcıoğlu'ndan Muş'ta 5 kişinin boğulduğu olayla ilgili taziye mesajı
Muş'ta 15 günlük yasak kararı
Aracın arkasına bağladığı demirlerle kazalara adeta davetiye çıkardı
Muş'ta "Hayat Namazla Güzeldir" etkinliğin finali yapıldı