Muş kendi elektrik enerjisini üretebilecek

Muş'ta açılan güneş paneli üretim kursunda eğitmenlik yapan yüksek elektrik mühendisi, yapacakları çalışmayla şehri, elektrik ihtiyacının 4'te 3'ünü karşılayabilecek duruma getirebileceklerini belirtti.

Muş Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü ile özel bir şirketin girişimiyle açılan güneş panelleri üretim kursu kadın kursiyerlerle başlamıştı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir ilk olma özelliği taşıyan kursta yaklaşık 20 kadın kursiyer eğitim görmeye devam ediyor.

Merkeze bağlı Bozbulut köyünde içme suyu deposu için yapılan güneş panelleri elektrik üretim tesisini ziyaret eden kadınlar, ürettikleri panelleri incelediler.

Alandaki güneş panelleri hakkında bilgi veren kurs eğitmeni ve yüksek elektrik mühendisi Turhan Teknur Kiraz, Muş'ta kurulacak güneş panelleri üretim fabrikasıyla kentin elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

Güneş paneli üretim kursuna katılan ev kadınları ve genç kızların, kurstan aldıkları eğitimle birer teknik personel haline geldiklerini belirten Kiraz, Bozbulut köyü sularının güneş enerjisiyle üretilen elektrikle temin edildiğini bildirdi.

Kiraz, "Bozbulut köyünün içme suyu pompalarının güneş enerjisiyle çalışmasını bitirdik. Pompaları devreye aldık. Şu an Bozbulut köyünün suları güneş enerjisiyle ürettiğimiz elektrikle temin ediliyor. 20'ye yakın bayan bizde bu stajı gerçekleştirdiler. Bayanlarımızın yapmış olduğu paneller şu anda burada kullanılmaktadır. Bayanlarımızın sayesinde, becerileriyle bu sistemi gerçekleştirmiş olduk. Tahmin ediyorum, şu an bayanlarımızın hepsi bu sistemi tamamen kurabilecek kapasiteye erişmiş vaziyetteler. Bizim yetiştirmiş olduğumuz elemanlar, kursun sonunda bu işi tamamen A'dan Z'ye idare edebilecek, kurabilecek şekilde yetişmiş bir halde çıkacaklar kurstan. Kursumuzun sona ermesine 4 hafta kaldı. Şu anda gördüğüm kadarıyla kursiyerlerimiz bu konuda çok çok başarılılar. Tamamen güvenebilir, bir tesisi kendilerine bırakabiliriz. Bu işi yapabilirler." dedi.

Muş'un elektriğinin 4'te 3'ünü karşılayabileceklerini dile getiren Kiraz, Türkiye'nin, enerjide dışa bağımlı olduğuna değinerek, "Muş'ta kuracağımız fabrika bizim yıllık aşağı yukarı 20 kilovatlık üretim kapasitesinde olacak. 20 kilovatlık başlangıç için hiç yabana atılacak bir şey değil. Görüyorsunuz burada 72 panelle 2 tane pompayı çalıştırdık. 20 kilovat 80 bin panel yapar. Muş'un elektriğinin 4'te 3'ünü karşılayabiliriz. Biz enerjide dışa bağımlıyız. Bundan bir an evvel kurtulmamız lazım. Tabi ki bunun da yolu kendi enerjimizi üretmemizden geçiyor. Kendi enerjimizi üretebilmek için bol bol güneş paneli, rüzgârgülü veya HES'ler, hidroelektrik santraller kurmamız gerekiyor. Kısmet olursa 2019-2020 yıllarında bu bölgenin elektrik ihtiyacını kendimiz karşılayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Bozbulut köyünün muhtarı Mehmet Emin Koç da panellerin köylerine büyük katkı sağladığını ifade ederek, "Bu paneller, bizim elektrikten yüzde 60'a kadar tasarruf etmemize olanak sağladı. 2 tane su pompamız var. Bu pompalar saat 09.00'dan akşam 17.00'e kadar aralıksız elektrik üretiyor. Sadece gece elektrik takviyesi yapıyoruz. Yüzde 40 oranında elektrik kullanıyoruz. Bunun bütün köylerimizde olmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Kursa katılan 2 çocuk annesi Çiğdem Süme ise şunları söyledi: "Toplam 4 aylık bir eğitim süremiz var. Haftanın 6 günü, 20 kişilik bir ekiple günlük 5 saat eğitim görmekteyiz. Şimdilik bir aylık süremiz kaldı. Kendimizi artık bu işe tamamıyla hazır hissediyoruz. Çünkü hocamızın da desteğiyle bizim öğrendiklerimizi şu anda bir üniversite öğrencisi bilmez, buna eminiz. Güneydoğu ve Anadolu için çok büyük bir proje, çok güzel bir şey. Fabrikamız açılacak, biz 20 kursiyer olarak her birimize eğitim için yirmişer kişi verecekler. Paneli komple 2 kişi olarak bir şekilde çıkarabiliriz. Bunun eğitimini tamamıyla aldık. Bütün arkadaşlarımız artık profesyonel bir şekle geldi diyebiliriz. Bir sistemi artık kendimiz tek başımıza kurabiliriz. Güneş panelleri hiçbir zaman tükenmeyecek bir enerji. Elektriğe bağımlı kalmayacağız artık. Kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Ekonomiye büyük bir katkısı olacak, buna eminiz." 

İLKHA










 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Muş Haberleri

Muş ve Bitlis'te 154 yerleşim biriminin yolu kapandı
Muş'ta tren kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Yapıcıoğlu'ndan Muş'ta 5 kişinin boğulduğu olayla ilgili taziye mesajı
Muş'ta 15 günlük yasak kararı
Aracın arkasına bağladığı demirlerle kazalara adeta davetiye çıkardı