Muşlu çiftçiler 472 bin ton şeker pancarı üretmesi gerekiyor

Muş’ta üretilen şeker pancarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Muş Şeker Fabrikası Müdürü Hakim Gündoğdu, 4 bin 307 ailenin toplamında 472 bin ton şeker pancarı üretmesi gerektiğini belirtti.

Muşlu çiftçilerin önemli gelir kaynaklarından biri olan şeker pancarının hasadına başlandı. Bu yıl 4 bin 307 çiftçi ailesi toplamda 472 bin ton pancar üreteceğine dair fabrikayla sözleşme imzaladıklarını belirten Şeker Fabrikası Müdürü Hakim Gündoğdu, geçmiş yıllardaki tecrübelerine dayanarak bu rakamın tam olarak tutmayacağını buna rağmen çiftçilere yardımcı oluklarını söyledi.

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Hakim Gündoğdu, Şeker fabrikasının bu yıl 100 milyon TL’nin üzerinde Muş’a katma değer sağlayacağını belirterek, çiftçilerin fabrikaya sahip çıkması gerektiğini ifade etti.  

Çiftçiyle 472 bin ton pancar üretim sözleşmesi yaptıklarını söyleyen Gündoğdu, "Bize bunun sözünü vermişler. Bu çiftçilerimiz 78 bin dekar ekim yapmışlar. 4 bin 307 çiftçi ailesiyle sözleşme yaptık bu aileler 472 bin ton pancar alacaklarını söylemişler. Bizde bu 78 bin dekar alanda zirai mühendislerimizle başına bir iş gelmesin çiftçimiz zarar görmesin diye her türlü tedbiri almışız. Ve sorunsuz bir şekilde bu güne getirdik. 78 bin dekarlık alan hiçbir zayiata, tahribata uğramadan hasadı başladı. Ancak bizim geçmiş yıllardaki tecrübelerimize göre bu 78 bin dekardan çiftçinin bize sözünü vermiş olduğu 472 bin ton pancarın çıkmayacağı tahmin ediliyor. Bizde ekilen pancarda 355 bin ton fireli ve 320 bin ton firesiz pancar olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu 320 bin ton firesiz pancardan fabrikadan geçip işlenebilecek olan kısmının 280 bin ton olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“40 bin ton kristal beyaz şeker elde edeceğiz”

Şeker pancarından toplamda Muş’a 100 milyonun üzerinde katma değer sağlayacağını ifade eden Gündoğdu, “Bu pancarı işlediğimiz zaman 40 bin ton kristal beyaz şeker elde edeceğiz. 11 ton melaz ve 80 bin tonda pancar küspesi dediğimiz fosa elde edileceğini öngörüyoruz. Tüm bunların değer karşılığı 100 milyonun TL’dir. Yani 100 milyonun üzerinde Muş’a katma değer katacak. Biz tarıma dayalı bir sektörüz. Çiftçinin elindeki pancarı alıp işleyip piyasaya sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

“Üretici emeğinin karşılığını alamıyor”

Pancar üreticilerinin fiyatların düşük olduğundan şikâyetçi olduğunu ve çalışıp çabalamalarına rağmen emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyleyen Gündoğdu, sözlerine şöyle devam etti:

“Üretici pancarın fiyatının diğer bölgelere fiyatının düşük olduğundan şikâyetçi oluyor. Çok haksızda değiller çalışıp çabalıyor ama emeğinin karşılığını alamıyor. Fakat kapılarının önünde hazır fabrikaları var. Bitlis ve Bingöl çiftçisi de bizim fabrikamıza pancar getiriyor. Muş çiftçisi bu konuda şanslı bunun için çiftçinin fabrikamıza sahip çıkması lazım. Bu fabrikanın ayakta kalması için çiftçilerimizin fabrikamıza sahip çıkması gerekir.”

Pancara kota sınırını getirmelerindeki amacın üretmek istedikleri pancarı daha az fireyle üretmek olduğunu belirten Gündoğdu, “Biz eskiden çiftçiyle dekar üzerinden sözleşme yapıyorduk. Çiftçi ekeceğinin sözünü verdiği pancarı ekiyor ama sonradan bakmıyordu. Bizden ön ödeme tarzında ödemeler alıyor ve ektiği pancara bakmıyordu. Biz bundan dolayı tahminlerimizde çok yanıldık. Sonradan dedik ki biz dekar üzerinden değil ton üzerinden sözleşme yapalım. Çiftçiyle ton üzerinden sözleşme yapmaya başladık. Çiftçi sözünü verdiği pancarı üretemezse ne olacak dediler. Ona da çözün ürettik. Çiftçi 100 tonun sözünü verirse bize 15 ton eksik verse ceza uygulanmıyor. Ama bunun da altına düşmemesi gerekir. Çiftçi beş dönümden haddinden fazla pancar üreteceğini söylüyor. Bizler bunun önüne geçmek için kota sistemine geçtik.” dedi.

Türkiye’nin şeker ihtiyacının yüzde 1.7’sini ürettiklerini ve ürettikleri şekerin yüzde 99.98 saf sakaroz olduğunu ifade eden Gündoğdu; “Sakaroz da şekerin en kalitelisidir. Hiçbir şekilde genetiğiyle oynanmış bir şey yoktur. Ülkedeki tüm fabrikalarımız Avrupa standartlarının üstünde.” şeklinde konuştu.

2016 yılı kampanyasında Muş şeker fabrikasında 4 bin 307 çiftçi ailesinin toplamda 472 bin ton pancarın hasat edileceği bekleniyor.

İLKHA



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muş Haberleri

Muş ve Bitlis'te 154 yerleşim biriminin yolu kapandı
Muş'ta tren kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Yapıcıoğlu'ndan Muş'ta 5 kişinin boğulduğu olayla ilgili taziye mesajı
Muş'ta 15 günlük yasak kararı
Aracın arkasına bağladığı demirlerle kazalara adeta davetiye çıkardı