BATMAN-Yeşilay İl Temsilcisi Şehmus Temiz, yılbaşı adıyla yapılan alkollü kutlamalar ve zararlı ilişkiler konusunda uyarılarda bulundu. Yılbaşının yaklaşmasıyla batılı kültürlerin ifrazatı olan içki, kumar, fuhuş ve alışveriş çılgınlığı gibi sapkınlıkların prim yapmaya başladığına dikkat çeken Temiz, yetkilileri önlem alması konusunda uyardı.
Yaptığı açıklamada, Hıristiyanların bayramı olarak bilinen noel ya da yılbaşı kutlamalarının aslında Hıristiyanlık tarihinden çok daha eski çağlara dayandığını belirten Temiz, "Daha çok putperestler tarafından yılbaşı kutlamaları 325'li yıllarda Roma İmparatorluğu Büyük Konstantin'in ilk defa Hz. İsa'nın doğum yılıyla birleştirilip İznik'te kutlanmasıyla Hıristiyanlığın bayramı olma yolunda ilk adımı atmıştır. 20 yüzyılın başlarında ise, Avrupa'nın tümünden sonra Amerika'ya daha sonra İslam ülkelerine yayılıp bir yerde dinimiz, kültürümüz ve tarihimizle hiçbir bağlantısı olmayan zararlı bir virüs diyebileceğimiz bir alışkanlık hayatımıza girmiş oldu." dedi.
"Yılbaşı kutlamaları içki ve çarpık ilişkileri artırıyor"
Temiz açıklamasının devamında, yılbaşı kutlamalarında kültürel, tarihi ve dini duyarlılıkların yanında kendilerini daha çok toplumsal yaşamda ilgilendiren konuların zararlı ilişkiler ve çarpık ilişkiler olduğunu söyledi.
Temiz, yılbaşı kutlamalarının günümüzde daha çok içki kullanımının artırdığını belirterek, "Çarpık ilişkilerin rahatlıkla yapıldığı, bunlara bağlı olarak insanların sokaklarda rahat dolaşamadığı, adli vakaların arttığı günler ve aynı zamada alışveriş çılgınlığının arttığı günler olarak algılanmaktadır. Bunlara bir de ağaç ve hindi katliamını da ekleyebiliriz. Noel aslında tümüyle toplumun bütün dinamiklerini negatif yönde etki eden bir oluşum halini almaktadır." ifadelerini kullandı.
"Devletin vatandaşı kötü alışkanlıklardan koruma gibi hükümlülükleri vardır"
Yaşananların yanında devletin milli piyango ile kumar noktasında destek olmasının acı bir durum olduğunu vurgulayan Temiz, sözlerinin devamında şunları kaydeti: "Aslında devletin anayasadan gelen hükümlülükleri vardır. Vatandaşını kumardan, içkiden ve kötü alışkanlıklarından korumak gibi bir zorunluluğu vardır. Fakat maalesef kumar, milli piyango aracılığıyla devlet eliyle uygulanmaktadır. Diğer taraftan yılbaşı tatiline insan anlam vemekte zorlanıyor. Yılbaşı kutlamaları Hıristiyanlar için doğru olabilir, fakat yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede bunun tatil olarak ilan edilmesinin üzerinde ciddi manada düşünülmesi lazım. Çünkü yarının tatil olması 'ben bu geceyi sabaha kadar istediğim gibi kutlayayım, eğleneyim, içeyim dolaşayım' mantığını mübah gösteren bir yaklaşımdır. Onun için yasama organının yılbaşı tatilini tekrar gözden geçirmesi ve kötü alışkanlıkların azaltılması noktasında gerek milli piyangoyu, gerek alkol kullanımını son vermek için ciddi manada tedbir alması gerektiği kanısındayım."