Başta El Cezire olmak üzere bir çok Arap ülkesindeki televizyon ve radyo kanalı program akışlarını ``Mekke saatine göre`` duyururken, uygulamanın tüm İslam coğrafyasında yayılması hedefleniyor.
Suudi Arabistan Krallığı tarafından yürütülen proje ile 4 katlı bir alandan oluşan saatin iç kısmına dev bir sergi ve müze alanı inşa edildi. 2013 yılında Ramazan`ın ilk gününde açılması planlanan serginin ziyaretçileri ilk katta saatin inşa ediliş sürecini gösteren maketler, fotoğraflar ve belgesel görüntülerle karşılaşacak.
Diğer katta ise namaz vakitlerinin nasıl hesaplandığını gösteren bir sergi ile 20 metre boyundaki dev bir ekrandan uzaydan görüntüler yer alacak. Kuran-ı Kerim`deki astronomiyle ilgili ayetlerin de yer alacağı sergi alanı içinde saatin içindeki dev mekanizmanın da işleyişi görülebilecek. Böylece ziyaretçiler akrep ve yelkovanı döndüren mekanik sistemi yakından keşfetme imkanı bulacak.
Ayrıca kurulacak bir enstitü tarafından yönetilecek bir başka alanda ise ``Ay Gözlem Merkezi`` bulunacak. Hicri takvime göre önemli dini günlerin tarihlerini tespit etmekte önemli rol oynayacak olan merkez astronomi çalışmaları da yürütecek.
Böylece Ramazan, Şevval ve Zilhicce aylarına mahsus olmak üzere özel rasatlar yapılarak bu aylara ait hilaller görüldükten sonra dini esaslara uygun olarak şer`i mahkemelerde gerekli kararlarlar için ay başlarının ilanı sağlıklı bir şekilde yapılacak.
Bu arada kulenin içine bilim adamları tarafından zaman hesaplamalarında referans alınan bir de atom saati (sezyum) saati yerleştirildi. Söz konusu saat sayesinde ``Mekke saati``nin zaman ayarı hassas bir şekilde gerçekleştirilecek. Böylece saatlerini Greenwich`e göre ayarlayan İslam ülkelerinden de zamanı Mekke saatine göre ayarlamaları istenecek. Bu sayede İslam`ın doğduğu şehir ``zamanın merkezi`` olacak.
Osmanlı döneminde saatler Ayasofya`nın kubbesinden geçtiği varsayılan ``Arz-ı Halife`` veya ``Arz-ı İstanbul`` olarak adlandırılan meridyene göre ayarlanırdı. 1926`da ``Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun``la birlikte, saat diliminde de uluslararası bir standart haline gelmiş olan GMT (Greenwich Mean Time)sistemi kabul edilmişti.
-Projenin temeli 33 yıl önce İstanbul`da atılmıştı-
Mekke`de ``Ay Gözlem Merkezi`` kurulmasına yönelik proje ilk kez 1979 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından İstanbul`da düzenlenen ``Ru`yet-i Hilal Konferansı``nda gündeme gelmişti.
19 Müslüman ülkenin katıldığı toplantıda İslam dünyasında dini birlik ve beraberliği sağlamak için hilalin görülmesi anlamına gelen ``rü`yetin ilanı`` ile Hicri takvimin tespiti için Mekke`de bir rasathane tesis edilmesi kararlaştırılmıştı.
Ancak aradan geçen sürede somut bir adım atılmazken çoğu zaman bir çok ülke Ramazan ayı ve Kurban Bayramı başlangıçlarını farklı ilan etmişti. Son olarak Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi dün aldığı kararla Zilhicce ayının ilk gününü 17 Ekim Çarşamba (bugün) günü ilan ederek, Kurban Bayramı`nın Türkiye`nin de aralarında yer aldığı bazı ülkelerden bir gün geç kutlanması yönünde karara imza attı.
-Yapımında 6 ton altın kullanıldı-
Dubai`deki 828 metrelik Burj Khalifa (Burç Halife) gökdeleninden sonra dünyanın en uzun ikinci binası olan Zemzem Tower binası, Mekke`de Mescid-i Haram`ın içinde bulunduğu alandaki ``Abraj El Beyt Kuleleri`` arasında, üzerindeki saat kulesi ile tüm dikkatleri topluyor.
Yüzlerce iş yeri ve otellerin bulunduğu 601 metre yüksekliğindeki binanın üzerine inşa edilen saat kulesi ile birlikte yükseklik 817 metreye ulaşıyor. Burj Halife binasından sadece 11 metre kısa olan binanın üzerindeki ``dünyanın en büyük saati`` yüksek teknoloji ile üretilmiş her biri 46 metre çapındaki altın kaplama 4 parça cam mozaikten oluşuyor.
İmalatında 6 ton altın kullanılan cam mozaikler, içeriğindeki saf altın sayesinde saatin mekanik ve elektronik sistemini güneş ışınlarını ve zararlı x ışınlarını absorbe ederek koruyor. Sadece mekanizması 10 ton ağırlığında olan 42 metre çapındaki saatin yelkovan uzunluğu ise 22 metre.
Aralarında Türklerin de bulunduğu 250 mühendis ve teknisyen tarafından inşa edilen saat kulesi teknik özellikleriyle de sınırları zorluyor. Yaklaşık 10 kilometreden saatin kaç olduğu net bir şekilde görülürken kulenin görkemli yapısı 30 kilometrelik mesafeden dikkatleri üzerine çekiyor.
Dört yüzü olan saatin Mescid-i Haram`a bakan ön tarafı ile arka yüzünde Arapça olarak ``Allah`` adı yazarken, diğer iki yüzünde ise ``Kelime-i Tevhid`` bulunuyor. Ortasında kraliyet amblemi bulunan saatin alt bölümünde ise Kuran-ı Kerim`den çeşitli ayetler LED ışıklarla dönüşümlü olarak yayınlanıyor.
Milyonlarca LED lambanın kullanıldığı kuledeki özel ışık sistemi ise İslam dünyasına ait özel günlerde ışık huzmesi olarak Mekke semalarını aydınlatıyor. Kuledeki yüzlerce hoparlörden oluşan özel ses sistemi ise doğrudan Mescid-i Haram`a bağlı olarak çalışıyor. Kabe`de okunan ezan 170 desibel gücünde hoparlörler sayesinde 10 kilometreden duyulabiliyor.
Binanın üzerindeki dev lazer ışıkları ise 340 kilometrelik kapasiteye sahip. Yaklaşık 10 kilometrelik bir alan içinde lazer ışınlarına maruz kalan hiç bir canlının yaşama şansı yok.
Zemzem Tower`ın üzerindeki saat kulesinin alt bölümünde özel konukların ağırlanacağı 4 ``royal kat`` ile sadece Suud Kralı`nın kullanımına sunulan ve ``penthouse`` olarak adlandırılan lüks bir kat bulunuyor. Hemen üzerinde bulunan bölüm ise Mescid-i Haram`ın kuş bakışı seyredilebileceği ``seyir terası``ndan oluşuyor.
Saat kulesinin en üstünde yer alan hilal ise İslam`ı simgeliyor. 23 metre çapındaki hilalin içinde 4 ayrı kattan oluşan 4 daire bulunuyor. Her bir dairede ise dinlenme odaları ile mescit ve abdest alma mekanı yer alıyor.
Birçok rekoru elinde bulunduran saat kulesinin bir başka özelliği ise çelik konstrüksiyonunun bir Türk firması tarafından yapılmış olması.
AA