Muson yağmurları Arakanlı mültecileri olumsuz etkiliyor

Budist katliamından kaçan 1 milyona yakın Arakanlı mülteci, muson yağmurlarıyla boğuşuyor.

Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesi (UNHCR), muson yağmurlarının Bangladeş’in Cox's Bazar kentinde bulunan 900 binden fazla Arakanlı mülteciyi olumsuz etkilediğini açıkladı.

UNHCR, günlerce devam eden muson yağmurlarının bölgede 273 sığınağa zarar verdiğini ve 11 kişinin yaralanmasına yol açtığını açıkladı. Bölgeye üç gün aralıksız yağmur yağdığı, mültecilerin çok zor bir durumda kaldıkları belirtildi.

UNHCR yetkilileri, dört ay sürecek muson mevsiminin devam etmesiyle birlikte daha fazla sağanak yağış beklendiğini kaydederek, yağışların mültecilerin hayatını olumsuz etkilemeye devam edeceği uyarısında bulundu. Bölgede muson yağmurları nedeniyle son üç günde 26 ayrı toprak kaymasının meydana geldiği açıklandı.

Yağışlardan sığınakları ciddi hasar gördüğü için ya da bir önlem olarak, 2 binden fazla mültecinin başka sığınaklara taşındığı, hasarlı barınakların yeniden inşa edilmesi, onarılması ve güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) sözcüsü Herve Verhoosel, bu yıl, BM dairelerinin ve STK'larının, selin yol açabileceği toprak kaymalarını önleyecek tedbirler almaya devam ettiğini belirtti. Sözcü Verhoosel, muson yağmurlarının neden olacağı afetleri önlemek için, toprağı dengelemeye ve riski azaltmaya yardımcı olmak amacıyla 200 hektarlık kamp bölgesi boyunca yeniden ağaçlandırma çalışmalarını tamamlayacaklarını kaydetti.

Verhoosel, Cox’s Bazar’daki kamplarda binlerce mültecinin gıda stoklarının selden zarar gördüğünü, 4 bin 889 kişiye yüksek enerjili bisküvi ve sıcak yemek verdiklerini, muson yağmurlarının yol açacağı acil durumlarda ise 160 bin kişiyi beslemek için yeterli gıda kaynağa sahip olduklarını sözlerine ekledi.

Bangladeş’e komşu Myanmar’dan 2017 yılından bu yana göçen Arakanlı mültecilerinin durumunu, "hala kritik" olarak değerlendiren sözcü, mültecilerin savunmasız bir durumda olduğunu söyleyerek, "Mülteciler çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. İnsani yardımın kesilmesi veya azalması durumunda olumsuz şartlar daha da hızlanarak kötüleşecek. WFP her ay yaklaşık 900 bin mülteciyi beslemek zorunda. Uluslararası toplumdan destek almaksızın bunu sürdürüyoruz. Her ay 24 milyon dolar para gidiyor. Gerekli fonlar sağlanmazsa durum mülteciler için gittikçe daha fazla korkunç olabilir." diye konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bangladeş Haberleri

Bangladeş'te İslâmî hareket ve partiler
Bangladeş'te İslam düşmanı Şeyh Hasina ülkeden kaçtı
Bangladeş'te yerel seçimler sırasında olaylar çıktı
Bangladeş'te tekne ile gemi çarpıştı. 5 ölü
Bangladeş'te dang hummasının daha ölümcül varyantı ülke genelinde yayılıyor