Gıda, Tarım ve Hayvancılık Muş İl Müdürlüğü, Antalya Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünden getirilen 85 bin aynalı ve pullu sazan balığı yavrusunu Muş'taki göl ve göletlere bıraktı.
Yavru balıkların Muş merkez ve ilçelerdeki göl ve göletlere bırakıldığını söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Muş İl Müdürü Mehmet Aydın,"2018 yılında ilimize Bakanlığımızca tahsis edilen 85 bin adet yavru sazan balığını suyla buluşturduk. Bu kapsamda Muş merkez Tabanlı Gölüne 10 bin, Bulanık-Haçlı Gölüne 40 bin, Korkut Gölüne 15 bin, Varto Çobandağı Gölüne 5 bin ve Malazgirt Kaz Gölüne 15 bin adet bıraktık. İleriki süreçte göl ve göletlerimizde böylece balık yoğunluğu önemli derecede artacak ve göllerimizdeki balık popülasyonunun sürdürülebilmesi, canlı tutulması sağlanacaktır. " dedi.
"Yavru balıklar korunmalı ve üremelerine imkân sağlanmalı"
Yavru balıkların gelişebilmesi için balıkçılıkla uğraşanlara ve köylülere bu noktada önemli görevler düştüğünü hatırlatan Aydın, yavru balıkların korunarak üremelerine imkân sağlanması gerektiğini söyledi.
Yalçın, "İlimizde 15 Mayıs-15 Ağustos tarihleri arası av yasağı sezonudur. Bu tarihlerde kesinlikle avlama yapılmamalıdır. 40 santimetreden küçük balıklar avlanmamalıdır. Ayrıca bırakılan yavrular korunmalı ve en az 1 kez üremelerine imkân tanınmalıdır. Bakanlığımızın hem ticari hem de amatör balıkçılık tebliğinde belirlediği avlanma zamanı ve avlanabilecek balık boyu standartlarına uyulmalıdır. Balıkları sadece yasak dönemde değil, avlanmanın serbest olarak yapıldığı dönemde de korumak ve bilinçli olarak avlamak gerekmektedir. Bu bölgelerdeki vatandaşların göletlerde avcılık yapmaları ve balık tüketimlerini arttırmayı amaçlıyoruz. Doğal ortamda balıklarımızın üreyip çoğalmasını sağlamaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
İLKHA