Muş’taki arazi fare istilasına uğradı. Muş’un Yaygın beldesi bölgesinde toprağı delik deşik eden kör fareler, ekili alanlara da zarar vermeye başladı. Uzmanlar kör farelerin bu şekilde çoğalmasını, bu yıl yağışların az olması ve doğal dengenin bozulmasına bağlıyor.
Durumun Muş Tarım İl Müdürlüğüne haber verilmesi üzerine, Ziraat Teknikerleri tarafından bölgede inceleme başlatıldı. Duruma dair İlke Haber Ajansına konuşan Ziraat teknikeri Çetin Koruz; “ Bu arazideki toprak kabartıları kör fare dediğimiz bir zararlı tarafından yapılmıştır. Kör fare genellikle Eylül-Ekim aylarında çiftleşmek suretiyle çoğalıyor. Mart-Nisan aylarında da doğum yapıyorlar. Bunlar toprağın vasfını bozuyorlar. Toprağın vasfı bozulunca bunun ekim-dikimi de zorlaşıyor’’ dedi.
Kör farenin bu şekilde ortaya çıkmasının sebebinin doğal dengenin bozulmasına bağlı bir durum olduğunun altını çizen Tekniker Koruz; “Kör farenin doğal düşmanları var. Bunlar yılan ile, leylek, kartal, tilki ve şahin gibi kuşlardır. Vatandaş bunları öldürdüğü zaman doğal olarak denge bozuluyor. Denge bozulduğu zaman kör fare çoğalıyor. Fareler çoğalınca da ekim-dikim alanlarına bu şekilde zarar veriyor. Bitki kökleri hava aldığı zaman, bitkilerde kurumalar oluyor’’ diye konuştu.
Bu yıl Muş’ta yağışların olmaması ve toprağın sıcak olması nedeniyle, bu hayvanların çoğaldığının altını çizen Koruz, bundan dolayı da vatandaştan şikâyetler aldıklarını, bu zararlı hayvanlarla mücadele konusunda Muş’un birçok köyünde teknik ve görsel olarak vatandaşa bilgilendirme seminerleri düzenlediklerini söyledi.
Farelerle zirai mücadele yönteminin olmadığını, bunlarla ancak mekanik ve kültürel yöntemlerle mücadele etmenin mümkün olabildiğini belirten Koruz, sulama ve kapan kurmak yöntemiyle de bunların zararlarının en asgariye indirgenebileceğini sözlerine ekledi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)