Çok sık olmasa da zaman zaman konuşma davetlerini kabul ettiğim oluyor. Önceki gün Muş Alpaslan Üniversitesi öğrencileri ile beraberdim. Beni şaşırtacak kadar ilgili, dinamik bir kitleyle karşılaşacağımı beklemiyordum.. Üstelik öğrencilerle birlikte, başta rektör olmak üzere öğretim üyeleri de oturacak yer kalmayan salonu doldurdular. Arap baharı ve İslamcılık gibi çoğu STK'larda bile konuşulmayan, ezber bozucu fikirlerin tartışılıyor olması, büyük şehirlerin rehavetine karşın Anadolu'daki dinamizmin, sorgulayıcı tecessüsün birer işareti. Kısa süreli Muş ziyaretinden bende kalan en önemli iz, insanların kanın akmasının durmasını istiyor oluşları. Sürece dair, kan akmasının durmasını bir şekilde engelleyecek itirazlarını da ertelemiş görünüyorlar. Siyasetin ve muhataplarının bu suskunluğu istismar etmeden; adeta itirazları, farklı bakış açılarını rehin almadan süreci işletmeleri; 'biz yaptık, bize güvenin' mantığından öteye gerçekten 'akl eden' insanları da dinlemeleri gerekiyor.
Bu kez Muşlu gençlere neler anlattığımdan değil, onların bana neler sorduğundan bahsetmek istiyorum. Zira o kadar farklı, can alıcı sorular soruldu ki bunların büyük kısmını cevaplamaya fırsat bile olmadı. Ama sorulan sorular, Türkiye ortalamasında üniversiteli yaş grubunun gündemindeki konulara dair olduğu gibi özelde de bölgede yaşayan genç insanların Türkiye'ye, bölgeye, İslamcılık meselesine dair kafa karıştıran içeriğe sahip. Muş'ta üniversite öğrencisinin dünyaya dair kaygılarının, sorularının, hesap soruş şeklinin, hatta meydan okuyuşunun zihinsel arkaplanını anlamak açısından paylaşmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Okuyucumu onlarca soru arenasının içinden ortak sorularla baş başa bırakıyorum. İşte cevap bekleyen sorular:
Arap baharına dair sordukları sorular:
# Arap baharının asıl sebebi İslami yönetimi (şeraiti) hakim kılmak mı, yoksa demokrasiyi mi hakim kılmak? Yönetimlere baş kaldıranların tamamı Müslüman ve İslam adına mı savaşıyorlar? Bu konudaki fikriniz nedir?
# Ortadoğu'daki despot rejimlere zemin hazırlayan Birleşik Devletler bugün ne oldu da despot rejimlerin yıkılmasına göz yumuyor? Türkiye önderliğinde yeni bir Ortadoğu projesi mi çiziliyor?
# Dış ülkelerin Ortadoğu'daki Arap baharı üzerindeki emelleri, çıkarları nelerdir? Avrupa ülkelerinin Arap baharına neden alkış tuttuğunu anladık. Peki, Türkiye gibi bir ülke neden böyle bir şeye alkış tutuyor?
# Küresel güçler, küresel sermayeler, diktatörler, İsrail lobisi… hepsi Arap baharının gerçekleştiği coğrafyadalarsa Allah nerede?
# Arap baharı yerine Müslümanların uyanışı desek daha doğru olmaz mı?
# Arap baharı diktenin el değiştirmesi değil midir? Arap halkının sanki aptalmış (!) gibi gösterilmesi ve birilerinin isyan diye bağırınca uyanmasını ifade etmiyor mu? Sizce değişen yönetimler bir baharı getirdi mi? Halkın içinde bulunduğu durum halkın değil diktenin baharı olduğunu göstermiyor mu?
# Arap baharı özelinde Suriye bu kadar çok gündemimizde iken Bahreyn neden ikinci, hatta üçüncü planda kalır? Bir de bu Arap baharı dediğimiz olay Suudi Arabistan'da neden olmaz? Yoksa bahar oraya yıllar önce mi uğradı?
# Arap baharı ve İslamcılık gelecekte Siyonizm planı olan büyük İsrail projesi için bir adım mıdır?
# Arap baharı ve İslamcılık, eşittir, ılıman İslam mı; Malatya Kürecik'e füze kalkanını onaylamak mıdır; Dünya Siyonizm’ini önplanda tutan ılıman yöneticileri başa getirmek midir?
# Arap baharında yaşanan süreçler gerçekten de demokrasiye mi yöneliktir, yoksa bu, yeni diktatörlüklere, otoriter rejimlere yol açan sahte bir demokratikleşme midir?
Suriye'deki iç savaşa dair ciddi soru işaretleri var:
# Suriye'de iki senedir süregelen 'Arap baharında' Esad'ın birçok kez düşürüldüğüne ya da düşürüleceğine dair haberler çıktı. Esad'ın bu zaman zarfına kadar ayakta kalabilmesinin asıl sebebi nedir?
# Medya özellikle Suriye ile ilgili sayısız yalan haber yaptı. Esad iki sene önce gidecekti… bu yalanlar niçin?
# Arap baharının en sıcak halini Suriye'de görüyoruz. Burada neler oluyor?
Muhalifler cihat mı ediyor? Yoksa birileri orada rant mı elde etmeye çalışıyor? Özgür Suriye Ordusunun gerçekten Esed'den daha iyi bir gelecek sunacağına inanıyor musunuz?
# Arap baharında Tunus olsun, Mısır olsun, Libya olsun; bu devletlerin liderleri ya öldürüldü ya da istifa etmeye zorlandı. Ama Suriye'deki sorun hala çözülmedi. Bunun siyasal boyutu nedir? Esad çok mu güçlü ki sorun çözüme kavuşturulamıyor?
# Türkiye neden muhaliflere destek veriyor, çıkarı ne?
# Arap baharı=demokrasi, eşitlik ise ÖSO Suriye'den yıllardır kimliksiz olan Kürtlerin kimlik kazanmalarından neden rahatsız oluyor?
# Sizin de malumunuz olduğu gibi 'Arap baharı' denen süreç Suriye için devam ediyor. Sizce bu baharın genelde 'Kürdistan Coğrafyası’na, özelde 'Suriye Kürdistan’ına etkileri neler oldu ve devam eden süreçte Suriye Kürdistan’ında ne gibi sonuçlar doğuracaktır? Ayrıca Arap baharının bir sonucu olarak Türkiye'de başlayan süreç nasıl sonuçlanır?
İslamcılık ve küresel sorunlarda kafalar belli ki hayli karışık
Neden bütün Müslüman ülkelerde savaş olabilmekte ve Müslümanlara terörist damgası vurulmakta? Bu gerçekten Avrupalıların oyunu mu ya da demokrasi sorunu mu?
# Özgürlüğün, demokrasinin İslam'la bağlantısı var mı? İslam ülkeleri neden kendilerini düzeltme çabasına girmiyorlar?
# Sizce kapitalizmin gelişmesi ile İslam'a olan ilgi azalıyor mu? Yoksa…
# Türkler, Farslar ve Araplar Osmanlı'nın parçalanmasıyla Kürdistan'da İsrail'in üstlendiği görevi üstlenmişler mi?
# Günümüzde bir İslam ülkesinde savaş çıktıysa NATO kuvvetleri BM'nin emri ile derhal o İslam bölgesine giriyor. Ama aynısı bir gayrimüslim ülkesinde olmuyor. Bunun nedenini öğrenebilir miyiz? Sonra olarak NATO kuvvetlerini bir Haçlı ordusu olarak görebilir miyiz?
# İslamcıları bekleyen en önemli tehlikenin taleplerinden vazgeçmek ya da azaltmak olduğunu söylediniz. Türkiye İslamcılığının Ak Parti tecrübesini bu ifadenize göre değerlendirebilir misiniz?
Arap baharı ile müzakere süreci arasında kurulmaya çalışılan paralellik:
# İki yıla yakın süren Arap baharının günümüzde gerçekleşen çözüm sürecinin oluşmasında etkisinin olup olmadığını açıklar mısınız?
# Şu an Türkiye'deki barış sürecinde PKK silah bırakır mı? Diyelim bıraktı, peki, devlet verdiği sözleri tutar mı?
# Şu an Türkiye'de aktif olmaya başlayan barış sürecinde Suriye'deki bazı bölgelerin Kürtler tarafından özerk hale getirilmesinin etkisi var mı?
# Bugünkü Türkiye ile Arap coğrafyasını karşılaştırdığımızda çözüm süreci için adımlar atılmasaydı ileride Arap baharı gibi iç karışıklık olma ihtimali var mı?
Ve İsrail'in özür dilemesine dair…
# Obama'nın İsrail ziyareti ve bu ziyaret sonrası Mavi Marmara olayı için Türkiye'den özür dilemesi daha sonra İsrail'le bozuk olan ilişkilerin gittikçe düzelmesi… ABD ve İsrail'in Suriye'ye müdahale etmesi söz konusu olursa Türkiye bu olayda ne gibi bir rol oynar ve Türkiye'nin bundan çıkarı ne olacak ve Türkiye'nin böyle bir olay karşısında tarafsız kalma ihtimali olabilir mi?
DEVAMI>>> yenisafak.com.tr/yazarlar/AkifEmre/musta-cevap-bekleyen-sorular/37109