Diyanet tarafından toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Ekim ayında kutlanan ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda nu yılki tema ‘Cami ve Namazla Diriliş’ olarak belirlendi. Bu kapsamında İlke Haber Ajansına (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Diyanet-Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mehmet Şibak, namazın ve caminin toplumsal hayattaki önemine dikkat çekti.
İslam ümmetinin bugün karşı karşıya kaldığı büyük tehlikelerden birisinin de namazların sadece şekle indirgemesi olduğuna dikkat çeken Şibak, “En büyük sorun insanı her türlü kötülükten alıkoyacak bir namazı eda etmekten uzaklaşmamızdır. İlmihal bilgisinin ötesine geçerek, namazın derin manasını idrak edemeyişimizdir. Samimiyetten mahrum, süresi kısalmış, son ana kadar ertelenmiş, etkisini yitirmiş, solgun namazlarla kendimizi avutmamızdır. Soralım kendimize, kıldığımız namazlar neden bizi kötülükten ve çirkinlikten alıkoymuyor?” dedi.
Namazı olmayan bir İslamiyetin salt bir ideolojiden ibaret olacağını söyleyen Şibak, namazın manasını şöyle anlattı: “Namaz ibadettir, teslimiyetti, tefekkürdür, zikirdir, duadır, ilticadır, huşudur. Abdest ile her türlü maddi ve manevi kirden arınan bir insan için namaz hayat dersidir. Namazdaki niyet, zihnimizi ve kalbimizi ibadete hazır kılma, varlığımızı Rahman’a sunma dersidir. Namazdaki iftitah tekbiri, dünyevileşmeye sırt çevirme dersidir. Namazdaki kıyam, her gün müminler için bir istikamet dersidir.
Namazdaki kıraat ve Kur’an, Cenabı-ı Hak ile konuşmaktır, ahitleşmektir. Namazdaki rükû, Allah’tan başkasına eğilmemek için bir derstir. Namazdaki secde bize topraktan geldiğimizi öğreten bir tevazu dersi ve Rabbimize en yakın olma çabasıdır. Namazdaki tahiyyat, Rabbimizle ve bütün müminlerle bir selam ve barış oturumudur. Namazdaki selam, melekleri şahit kılarak huzur-i ilahiden edeple ayrılıştır.”
Peygamber efendimizin namazı dini ayakta tutan en güçlü dayanak olarak gördüğünü hatırlatan Şibak, namazın hakkını veremeyen günümüz Müslümanlarının namaza gereken önemi vermesi gerektiğini söyledi.
“Cami ve cemaatle namazın olduğu bir toplumda iletişimsizlik olmaz”
Cemaatle namaz kılmanın ehemmiyetine değinen Şibak, şöyle devam etti: “Müslümanların birbirlerinin sıkıntılarından, sevinçlerinden ve gündemden haberdar olmaları açısından da oldukça önemlidir. Cami, cemaat, namaz, cemaatle namaz gibi değerlere sahip olan bir toplumda, bunlar yaşatıldığı müddetçe herhangi bir iletişimsizliğin ve huzursuzluğun olması düşünülemez.”
Günümüzde çok sayıda cami inşa edilmesine karşılık camilerin namaz vakitlerinde dolmadığını belirten Şibak, sadece cami inşa etmenin yeterli olmadığını camileri doldurmak için öncelikle gönülleri imar etmenin gerektiğini ifade etti. (Ramazan Casuk, Mustafa Gül - İLKHA)