Nar bahçesi kurumaya terk edildi

Devlet desteği ile nar eken Adıyaman'ın Samsat ilçesindeki çiftçiler, narların tam ürün vereceği sırada suları kesildi. Valilik ve kaymakamlığa başvurduklarını söyleyen çiftçiler, hiç bir netice alamadıkları için mağdur olduklarını söylediler.

ADIYAMAN - GAP Projesi ve Sosyal Yardımlaşma aracılığıyla 250 dönümlük tarlayı Yeşil Kart üzeri olarak Devlet tarafından nar ağaçlarını aldıklarını söyleyen Adıyaman'ın Samsat ilçesine bağlı Ovacık köyü Muhtarı Fahri Ertan, "Bizim bu narlar 5 seneliktir. Bu narlar tam ürün vereceği sezonda sular kesildi. Sular kesildiği zaman vali ve kaymakamla görüştüm. Köylülerimizle dilekçeyle başvurduk. Kaymakam, ilçe tarım müdürlüğüne havale etti. Tarım Müdürlüğünde olan personeller gelip narları inceledi. Tutanak yazdılar bizde bu tutanakları Kaymakamlığa ilettik." dedi.


Nar bahçelerinin Devlet projesi olduğunu dile getiren Muhtar Ertan , "Bizim bahçeler hep devlet projesidir. Bu narların hepsi geri ödemelidir. Bunun ödeme zamanı 5 sene geçtikten sonra başlıyor. Eğer bahçelerimiz bu sene korumasaydı taksitlerimizi yavaş yavaş ödeyecektik. Bu olaydan hem Valiliğin ve hem de kaymakamlığın haberi var." ifadelerini kullandı.


Sulama Birliğinin elektrik borcundan dolayı sularının kesildiğini söyleyen M. Emin Ertan ise, "Sular gelmediği için narlarımız hepsi kurudu. Ne yapacağımızı şaşırdık ve şuan çok sıkıntı çekiyoruz. Bizim bu ilçemiz göç veren bir ilçedir. Sulama geldiği zaman ise göç alan bir ilçe konumuna geliyor. Sular kesildikten sonra tekrar göçler başladı. Köyde şuanda 20- 30 haneden 10 haneye düştük." dedi.


Geçen sene suları kesildiği için eylem yaptıklarını ve bu eylemlerin yanlış bir şekilde basına aktarıldığını söyleyen M. Emin Ertan, "Geçen sene sular kesildiği için bir eylem yaptık. Oraya bir takım basın ve televizyon kanalları geldi. Elimizde ki belgeleri gösterip diyoruz ki, Sulama Birliğine herhangi bir borcumuz yok. Onlar kalkıp 'çiftçiler borcunu ödemediği için sular kesilmiştir' diye yanlış haber yapıyorlar. Yani haklı durumdayken haksız duruma düştük. Biran önce bu olayın çözülmesini istiyoruz. İstanbul'da gördünüz, gezi parkında birkaç ağaç için neler oldu. Burada 30 bin kök civarın da nar ağaçları var. Yani bir orman büyüklüğü kadar ama kimse sesini çıkarmıyor. Adıyaman'da 5 tane milletvekilimiz var, hiçbiri gündeme getirmiyor." dedi.


Samsat genelinde bin 250 dönüm nar bahçesinin olduğunu ve bu bahçelerin kurumaya terk edildiğini dile getiren Hamit Ertan da, "Biz başta kaymakamlığa başvurduk. Birkaç defa görüşmemize rağmen hiçbir netice alamadık. Ondan sonra Vali beyle görüştük ve valilikten de bir netice alamadık. Vali Bey bize söz verdi. Dedi ki, 'Şu anda narlarınızı tenekeyle dahi olsa ben sulayacağım ve gerekeni yapacağım' dedi. Sularımız Birlik Başkanının TEDAŞ'a su borcunu ödemediği için kesilmiştir. Ama bu kadar uğraşmamıza rağmen aldığımız tek netice, Birlik Başkanının görevden alınmasıdır." ifadelerini kullandı. (Mehmet Eren/Adem Acet - İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Samsat Haberleri

Adıyaman Samsat'ta köylüler birçok ölümlü kazanın yaşandığı yola çözüm istiyor
​Adıyaman'ın Samsat ilçesinde hasat sırasında çıkan yangın buğday tarlasını küle çevirdi
Samsat ilçe müftüsü değişti
Adıyaman Milli Eğitim Müdürü: Öğrencilerimizi sınıflarında görmek bizleri çok mutlu ediyor
Samsat'ta nar dikim çalışmalarına başladı