"Pomza ve Perlit Çalıştayı"na katılmak üzere Bitlis’e gelen yerli ve yabancı bilim adamları, Nemrut Krater Gölü’nde incelemelerde bulundular. Krater Gölü’nün bir doğa harikası olduğunu dile getiren bilim adamları, buranın uluslararası turizme kazandırılması gerektiğini söylediler.
Dünyanın birçok doğa harikası olan bölgelerinde incelemelerde bulunduklarını belirten bilim adamları, böylesi güzel bir manzaranın çok nadir bulunduğunu dile getirdiler.
Nemrut Krater Gölü’ndeki doğa harikasına hayran kaldığını belirten İran Urmiye Üniversitesi Maden Mühendisi Ahmet Hüseyin Pul, dünyanın birçok ülkesini gezdiğini fakat böylesi bir güzelliğe rastlamadığını belirterek, "Bitlis bunun üzerine bir temel kurmalı. İran’dan çok ziyaretçi gelebilir. Eğer üzerinde çalışılırsa dünyada böylesi bir doğa ve tabiat yoktur. Burada turizm ile ilgili güzel çalışmalar yapılabilir." dedi.
Bitlis’e bulunan maden zenginliğine de dikkat çeken Ahmet Hüseyin Pul, şunları söyledi: "Burada böylesi pomza, perlit ve benzer zengin madenler bulunduğu için teknolojik ve inivasyon işler yapabiliriz. Hem buranın istihdamına hem de ekonomisine katkı sunabilir. Çok kişi burada çalışabilir, fabrikalar kurulabilir. Bunun üzerine inşallah beraber çalışacağız." diye konuştu.
Nemrut Krater Gölü’ne hayran kaldığını dile getiren Sakar Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Özdemir, "Gerçekten de Nemrut Krater Gölü beni ürküttü. Hayatımda bölesi dik yamaçları görmemiştim. Çok etkileyici ve büyüleyici. Burada hem sıcak hem de soğuk su kaynaklarının bir arada olması, buhar bacalarının oluşu çok etkileyici. Turizm için sadece buraların madenleri değil, doğa harikalarının da cazibeli olacağını düşünüyorum. Buraya gelmeden önce ulaşımın nasıl sağlanacağını merak ediyordum. Ulaşımın bu kadar kolay olduğunu bilmiyordum, ulaşım son derece rahat. Buralara gelmemek için hiçbir neden yok. Kültür olarak da Türkiye’nin çok yerine gittim, benim izlenimime göre bir fark yok, birbirimize benzemişiz." ifadesini kullandı.
Nemrut deyince aklına ilk olarak Adıyaman geldiğini, buraya gelince bunu öğrendiğini kaydeden Özdemir, bunların yerelde kalmaması gerektiğini, ulusal ve uluslararası basın yoluyla sürekli gündemde tutularak, tanıtımın yapılması gerektiğini vurguladı.
Nemrut Krater Gölü’nün dünyanın en güzel doğasından birisi olduğunun altını çizen Gebze Teknik Üniversitesinden Fizikçi Doç. Dr. Fikret Yıldız ise dünyanın birçok yerinde bulunduğunu ve böylesi bir doğayı göremediğini, çok bakir olan bu yerlerin turizm için verimli bir şekilde değerlendirilebileceğini belirterek, bir anda da turizme açarken tahrip edilmemesi uyarısında bulundu. (İLKHA)