Kızıltepe Ovası'nda geçimlerini çiftçilikle sağlayan vatandaşlar, bu yılki yağışların kendilerini çok memnun ettiğini belirterek, Allah'ın izniyle ürünlerden yüksek rekolte beklediklerini ifade ettiler.
Yaklaşık bir milyon dekar ekili alana sahip Kızıltepe Ovası'nda, bu yıl yaklaşık 785 bin dekarı sulu 35 bin dekarı susuz buğday, 22 bin dekarı sulu 33 bin dekarı susuz arpa, 35 bin dekarı sulu 33 bin dekarı susuz mercimek ekildi.
Çiftçiler, mevsimin yağışlı geçmesiyle yaşadıkları sevinci İLKHA’ya anlattı.
Gönlüce (Kanisıpiyê köyü) Mahallesi çiftçilerinden Reşat Demir, bu yılın çok yağışlı geçmesinden dolayı dekar başına 650 kilogram ürün beklediklerini söyledi.
Demir, "Gerçekten nisan yağmuru tüm ürünler için ilaçtır ve berekettir. Elhamdülillah bu mevsim yağmur çok yağdı. Allah’a şükür bugüne kadar mahsulü sulamaya gerek kalmadı. Bereket Allah’tan. Geçen yıllarda bir dönüm 450-600 kilogram civarı ürün veriyordu. Bu sene 650’nin altına düşmeyeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü ürüne yetecek kadar yağmur yağdı. Allah muhafaza etsin, eğer her hangi bir sıkıntı çıkmaza rekor düzeyde ürün bekliyoruz. Ürün başak vermeye başladı gerçekten çok güzel görünüyor. Yaklaşık 500 dönüm buğday ektim şu an çok iyi görünüyor. Gerisi Allah’a kalmış, umudumuz O'dur. Her şey Allah’ın elindedir." dedi.
"25 yıllık çiftçiyim ilk defa böyle bir yağış ve ürün gördüm"
Mart ve nisan aylarında yağan yağmurların bütün çiftçileri sevindirdiğini belirten Karakuyu (Qaraquye köyü) Mahallesi çiftçilerinden Kamuran Çotuk, "Yaklaşık 25 yıldır çiftçilik yapıyorum. İlk defa böyle yağmur yağdığını ve ekinlerin bu kadar güzel olduğunu gördüm. Bu yıl 200 dönüme yakın arpa ektim. Maşallah bu gördüğünüz arpa mahsülü daha sulanmadan Allah’ın rahmeti ve bereketi ile böyle olmuş. Her yıl DEDAŞ yüzünden elektrik sıkıntısı çekiyorduk ama bu yıl Allah'a şükürler olsun mart ve nisan ayında yağan yağmurla gördüğünüz gibi arpa mahsülümüz şahane bir şekilde. İnşallah rekolte bir ürün bekliyoruz. Allah, kaza, beladan korusun. Mart ve nisandaki yağmurlar hepimizi bütün çiftçileri sevindirdi. Bir nevi bizi DEDAŞ’ın mağduriyetinden de kurtardı, Allah’a şükürler olsun. İnşallah Allah herkese borçlarını ödemeyi, bankalardan, kredilerden kurtarmayı nasip eder." temennisinde bulundu.
Yağan yağmurla birlikte ürünlerin pas v.b birçok hastalıktan da kurtulduğunu belirten Çotuk, doğal sulamanın yapay sulamaya oranla ürünler için daha faydalı olduğuna dikkat çekti.
Çotuk, "Devletimizden isteğimiz bir an önce GAP projesinin bitirmesidir. GAP’ın gelmesiyle elektrik sıkıntısından ve diğer sıkıntılardan kurtulmuş olacağız. Ayrıca insanlarımıza iş istihdamı sağlanacak. Mezopotamya bölgesi verimli topraklara sahip, yüz yıllardan beri verimli bir ova halindedir. Bir ülkenin ekonomisi tarımdan geçiyor. Tarımımız iyi ise ülkemiz de derece kalkınacaktır." dedi.
Çiftçilerden Mehmet Şerif Çotuk ise bu sene 700 dönüm buğday ile 200 dönüm mercimek ektiğini, ekinlerinin sulanmadan yağan yağmur sayesinde çok güzel geliştiğini kaydetti. (Mehmet Aslan- İLKHA)