Aylık aile dergisi Nisanur’un Temmuz 2015 sayısı çıktı. Derginin 44. sayısında; “Çocuklarda Korku Psikoloji” konusunu ele alırken; başyazısında; toplum içinde en mesut ailelerin İslami hassasiyeti fazla olan aileler olduğu hakikatine dikkat çekiliyor.
Öte yandan derginin bu ay ki söyleşi kısmın da ise Şırnak ve Diyarbakır’da şehit edilen M. Şerif Şimşek, Abdulcelil Talayhan ve Aytaç Baran’ın aileleri ile yapılan söyleşiler yer aldı.
Derginin editör yazısında; “Sizler! Allah’ın vaadini tamamlayacağı günde, İslam’ın sancaktarlığını gururla ve azimle üstlenecek olan aziz erlerin ilk ve ana muallimeleri… Anneler olarak sizler, ne denli mühim bir misyonu üstlendiğinizin farkına vardığınız an ve bu bilinçle hareket ettiğiniz sürece biliniz ki; ahlaksızlık ve çözümsüzlük girdabında boğulmaya yüz tutmuş insanlar fevç fevç sahili selamete çıkacak. Elinizin/eğitiminizin altından geçen her bir birey onlarca bireye kandil olacak, destek olacak, yaren olacak… Madden ve manen olgunlaşmış her bir ‘eseriniz’; yıpranmış, pörsümüş, ezilmiş ve bunalım üstüne bunalımla adeta sürünen dimağlara şu hayat yolunda bir ikaz/işaret levhası mesabesinde olacak… Hatta daha da fazla; zira el uzatacak, elinden tutup ayağa kaldıracak” sözlerine yer verilmiş.
Öte yandan editör yazısında dosya konusuna ilişkin yapılan açıklamada; “Evet, bedeni, zihni ve psikolojisi açısından ‘sağlıklı’ bireyler yetiştirmek; toplumların da manevi buhranlardan kurtulması/korunması açısından çok önemli. Bu da ta bebeklik döneminden itibaren annelerin ilgi/alakalarını gerektiriyor. Ve her anne, bebeğinin fiziki sağlığına önem verdiği oranda hatta daha da ziyade psikolojik sağlığına da eğilmek durumunda… Dolayısıyla bu açıdan önem arz eden ‘Çocuklarda Korku Psikolojisi’ hususunu bu ay dosyamıza aldık ve nedenleri, bertaraf edilme yöntemleri vs. üzerinde yoğunlaştık” denildi.
Nisanur Dergisi’nin içeriğine geçecek olursak dergi genel manada; çocuğun büyüdükçe, ister istemez belli yaşlara göre değişen bazı korkuları olacağını… Bu tür korkuların, gerçek veya muhtemel bir tehdidin idraki demek olduğundan normal ve hatta ruhsal gelişimleri için gerekli olduğunu… Çocuğun gelişimi devam ettikçe korktuğu durum ve nesnelerde, bulunduğu yaşa göre değişkenlik gösterdiğinin; ancak mühim olanın bu korkunun süresi ve yaş dönemine uygun olup olmadığı olduğunu… Ebeveynlerin tehdit niteliğindeki söz ve davranışlarının çocuklardaki korkuların hem sebebi hem de membaı olabileceğini… Çocuğun anne-babanın yardım ve desteğine en fazla ihtiyaç duyduğu bu dönemlerde, onu kırarak, inciterek, ayıplayarak, kınayarak var olan korkuların giderilmeyeceğini… Takıntılı, korkak, dengesiz, vesveseli, uyumsuzluk, davranış bozukluğu ve sair sıkıntıların arkasında kimi zaman mutlaka uyku problemlerinin olduğunu… Bu nedenle de sünnet eksenli bir uyku düzeninin herkes gibi çocuklar için de elzem olduğunu belirtiyorlar.
Derginin en önemli yazısı konumunda ki Başyazı’da ise toplum içinde en mesut ailelerin İslami hassasiyeti fazla olan aileler olduğu hakikatine dikkat çekilerek; “Çocuklarınıza sahip çıkarak haramlardan uzak durmalarını sağlayın. Kızlarınıza talip olan Müslüman gençlere fazla masraf çıkararak evliliklerini zorlaştırmayın” tavsiyesinde bulunuluyor. (İLKHA)