Noelde hediyeler naylon, faturalar gerçek

Abdulhakim SONKAYA

Noel Hz. İsa’nın doğum günü olarak varsayılır. Noel, doğum günü demektir.

Noel, miladi yılbaşı mı değil mi, var mı yok mu? Bu tartışmalara girmenin anlamı yok. Sonuçta Hristiyanlık dinine mensup geniş bir kesimin kutladığı bir gündür. Bu manada saygıyla karşılanmalıdır. Sadece Müslümanların bunu kutlamaları onlara benzemesi ve tarihi olarak doğrulanmamış olması açısından reddedilir. Yoksa Hristiyanların kendi inançlarına göre bunu kutlamaları onların en tabii haklarıdır.

Esasen konumuz bu değildir. Noel derken bir de Noel baba figürü akla geliyor. Kırmızı elbiseli, beyaz sakallı bir Noel baba figürü... Efsaneye göre Noel günü çocuklara hediyeler getirir.

Yeni yıl başlarken hediye getirmek olumlu bir algı oluşturmayı hedefliyor. Bir kere hediye mefhumu her zaman güzel duyguları harekete geçirir. Fakat hediyenin mahiyeti çok önemlidir. Çünkü hediye, hidayetle aynı bağlantıya ve aynı köke sahiptir. Çünkü hediye insanı nasıl mutlu ediyorsa hidayet de öyle mutlu eder. Bir yerde hidayet varsa orada mutlaka hazır veya vadeli hediyeler de vardır.

Müslümanlar günde en az beş vakit her rekâtta dua ve istek mahiyetinde Fatiha’daki “bizi doğru yola hidayet et” ayetini okur. Lakin burada ilginç bir hikmet vardır: “İhdine-ssiratal müstakiym” “bizi doğru yola hidayet et” bunun yanında şu anlamı da vardır ve bu,  “bize doğru yolu hediye et” demektir. İhdine, “hediye et” “ihdine hidayet” ver…

Evet, bu şekilde iki mana ifade ediyor. Yani “yola hidayet etmek” vardır bir de “yolun hediye edilmesi” vardır. Yolun hediye edilmesi, Hakkın rahmetinin en özel tecellisidir. Çünkü hidayet bir çaba gerektirebilir ama hediye eline kadar, tabiri caizse ayağına kadar gelir. Sana düşen en güzel şekilde onu alıp sevincini yaşamaktır.

İşte böyle, hediye ve hidayet birbirleriyle bağlantılıdır. Noel baba çocuklara hediye verir ama büyüklere içkinin, fuhuşun, kumarın yolunu gösterir. Ortada oyun-cak türünden şeyler vardır ama hidayet yok, yol göstericilik yok. Aksine çok kötü bir yönlendirme var, çirkin bir örneklik var. Küçükleri oyuncaklarla oyala, büyükleri içkiye kumara daldır. Ve böyle olunca hediyeler hidayet olmuyor. Yılın başında girilen yolun sonunda hediyesi de olmuyor, aksine pişmanlıklar, hayal kırıklıkları kalıyor.

Bunlar milat olacak şeyler değildir. Yeni bir başlangıç hiç değildir. Küçüklerin oyun-cak hediyeleri dünyanın hakiki yüzünü göstermez, bilakis örter. Büyüklerin o gün yaşadıkları bir hidayet şekli değildir. Bu oyuncaklar plastiktir hediyeler, naylondur ama faturası gerçektir.

Dolayısıyla hediye ve hidayet birlikte olursa anlam ifade eder. Büyüğüyle küçüğüyle insana en büyük hediye, hidayet yoludur. Hidayet bulmak en büyük hediyedir. Çünkü bu istikamet yolunda çeşit çeşit güzellikler, hoş sürprizler vardır. Hayal kırıklığı, moral bozukluğu yoktur. Her an sıhhat, afiyet, güzellik, hayır, bereket, sevinç ve mutluluk vardır.

Elhasıl Noel’in hediyeleri çocukları oyalar, büyükleri hidayetten saptırır.

Noel’de hediyeler naylon, faturalar gerçektir.

Hakiki hidayet ve ölümsüz hediyeler başka yerdedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.