TOBB'ye bağlı Nusaybin Ticaret Borsası, ilçede yetişen Nektarin (Terraki) ve Şapırze üzümünün coğrafi işaretlerde yer alması için çalışmalarını sürdürüyor.
Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Nedet Aktaş tarafından yapılan açıklamada, Terraki ve Şapırze üzümünün Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından hazırlanan 'DİKA Yöresel Tarım ve Gıda Ürünleri' dergisinde yer aldığını kaydetti.
Türkiye'de her il ve ilçenin coğrafi işaretler olarak yetişen veya bölgeye has ürünlerin coğrafi işaret olarak belirlendiğini bildiren Aktaş, Nusaybin Ticaret Borsası olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile yaptıkları istişarede ilçede yetişen Nektarin (Terraki) ve Şapırze üzümünün coğrafi işaretlerde yer alması için çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.
Aktaş, Nusaybin’in coğrafi işaret potansiyeline sahip ürünlerin özelliklerini şöyle anlattı:
Nusaybin nektarini
Nusaybin nektarini, şeftaliye benzetilmekte olup tüysüz bir yapıya sahiptir. Kürtçede ‘Terraki’ olarak adlandırılmaktadır. Yuvarlak ve orta boyutta olmasının yanında tatlı bir meyve türüdür. Nusaybin’in her bölgesinde yetiştirilmektedir.
Şapırze üzümü
Nusaybin’de Şapırze olarak adlandırılan üzüm çeşidi yöre insanı tarafından çok sevilmektedir. Bu üzüm çeşidi tane yapısı olarak hafif iri uzundur. Renk olarak sarı olup hafif pembe yanak oluşturmaktadır. Tadı mayhoş olup genelde sofralık olarak tüketilmektedir. Nusaybin’de özellikle Bunısra (Kalecik, Gürün ve Beyazsu) olarak adlandırılan bölgede yetiştirilmektedir.
Coğrafi işaret nedir?
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere “coğrafi işaret” denir.
Bir bölgenin herhangi bir ürünü, halısı, kilimi, meyvesi, taşı, madeni, çeşitli malzemelerle oluşan işlemeleri diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir. Bir yörede üretilen bir halı, kilim, kumaş, çini ve benzeri bir ürün ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün belli bir kaliteye sahip olduğu şeklinde algılanıp, güvenilir bulunabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri, yörenin adına belli bir güven duyarak aynı nitelikteki diğer ürünlere tercih edebilirler.
İLKHA