Obezite birçok hastalığın önünü açıyor

Obeziteyle Mücadele Komisyonunun yayınladığı rapora göre Türkiye’nin, obezitede dünyada 5'inci, Avrupa'da ise birinci sırada olduğu belirtilmişti.

Özellikle Covid-19 süreciyle birlikte artışa geçen obezite, gün geçtikçe etkisini daha çok artıyor.

İLKHA'ya konuşan Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) Diyarbakır İl Başkanı Doç. Dr. Eşref Araç, obezitenin nedenleri ve bununla mücadele ile ilgili toplum olarak neler yapılması gerektiği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Obezitenin son yılların en büyük problemi olmaya başlayan bir hastalık olduğunu söyleyen Araç, "Obezite bir pandemi gibi olmaya başladı. Covid-19 pandemisinde bu sıklığın gittikçe artığını gördüğümüz bir durum oluştu. Bunun sebeplerinden biri de beslenme alışkanlığımızdaki aksaklıklardır. Özellikle karbonhidrat içeriği yüksek olan glikoz ya da nişasta gibi içeriği yüksek hazır gıdalarla beslenmemizin sonucudur.İkinci problem ise daha çok hareketsiz bir yaşamla ilgilidir. Özellikle Covid-19 pandemisinde evde daha çok vakit geçirmemizden kaynaklıdır. Hem yiyeceklerdeki değişiklikler hem de yeterince hareket edemememizden dolayı obezitenin sıklığında bir artış gözüküyor." şeklinde konuştu.

"Gençlerin hazır yemekleri tüketmesinden dolayı obezitenin fazla olduğunu görüyoruz"

Türkiye'de obezite oranın çok yüksek olduğunu belirten Araç, "Türkiye dünyada ilk 5'in içinde Avrupa da ise ilk sırada yer alıyoruz. Hem gıda sektöründeki sağlıksız beslenme alışkanlıklarının ön plana çıkması hem de egzersiz bir hayat standardının oluşmasıyla ilgili bir durum olduğu görülüyor. Türkiye'de ergenlik çağındaki çocuklarda tablet, telefon, televizyon, bilgisayar gibi ekran bağımlılıklarının artmasından dolayı yeterince hareketin sağlanamaması, sportif aktivitelere yönlendiremememiz ve fastfood alışkanlıklarının artmasından kaynaklanıyor. Gençlerin ev yemeklerinden ziyade kola hamburger gibi hazır yemekleri tüketmesinden dolayı obezitenin fazla olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Araç, "Obezite tek başına bir hastalıktır ama bununla birlikte birçok hastalığa da yol açıyor diyebiliriz. Hipertasyon, diyabet, vücut yağlarının yüksekliği, dizde eklem problemleri ve bel fıtıkları gibi birçok hastalığın olmasına öncülük ediyor. Bu yüzden obeziteyle ilgili gençlik çağında ciddi bir şekilde mücadele etmemiz gerekir." dedi. (İLKHA)
https://youtu.be/fHq5I40AVmE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor