Obezite insan ömrünü kısaltıyor mu?

Kişinin yaşam kalitesini bozan ve birçok hastalığa neden olan obezitenin, insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Uzmanlar, insan ömrünü kısalttığı belirtilen obezitenin neden olduğu sorunlara dikkat çekiyor.

Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olan obezitenin neden olduğu zararlara ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.


Tüm dünyada adeta tehlike unsuru haline gelen obezite hastalığından kurtulmak gerektiğini belirten Uzman Doktor Canpolat, hastaların mutlaka bir hekim kontrolünde tedavi olması gerektiğini ifade etti.

Obezitenin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi' olarak tanımlandığını dile getiren Canpolat, yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20'sini, kadınlarda ise yüzde 25-30'unu yağ dokusu oluşturduğunu aktardı.

Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat

"Obezite insan ömrünü kısaltıyor"

Erkeklerde bu oranın yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üzerine çıkması durumu obezite olarak tanımlandığını ifade eden Canpolat, "Pratik olarak beden kütle indeksi değerinin 25 kilogram üzerinde olması fazla kiloluluk, 30 kilogramın üzerinde olması ise obezite olarak tanımlanır. Obezite insan ömrünü kısaltması ve ortaya çıkardığı yan etkilerle de yaşam kalitesini bozması nedeniyle bir hastalık olarak kabul edilmektedir." dedi.

Obezitenin neden olduğu etkenler

Canpolat; Yaş, cinsiyet, genetik yatkınlık, aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, sigara ve alkol kullanma, eğitim düzeyi, sosyokültürel durum, gelir durumu, psikolojik problemler kullanılan bazı ilaçlar, hormonal ve metabolik etmenler, doğum sayısı ve doğumlar arası sürenin obezitenin neden olduğu etkenler olduğunu sıraladı.

Obezitenin neden olduğu sağlık problemleri

Konuşmasının devamında Canpolat, tip 2 diyabet, insülin direnci, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, hiperlipidemi, karaciğer yağlanması, metabolik sendrom, astım, solunum güçlüğü, uyku apnesi, osteoartrit, felç, kas iskelet sistemi hastalıkları, menstruasyon düzensizlikleri, gebelik komplikasyonları, ameliyat risklerinin artması, bazı kanser türleri, yumurtalık, meme, kolon, prostat, safra kesesi hastalıkları, hormon bozuklukları, psikolojik problemler, gece yeme sendromu, tıkanırcasına yeme, toplumsal uyumsuzluğun da obezitenin neden olduğu sağlık problemleri olduğunu kaydetti.

"Vatandaşlarımız 'obezite danışmanlığı' hizmetinden yararlanabilir"

Obeziteden korunmada 'beslenme ve fiziksel aktivite' davranışlarında yapılacak değişiklikler büyük önem taşıdığına dikkat çeken Canpolat, şöyle devam etti:

"Beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve tıbbi beslenme tedavisi almak için aile hekiminiz, diyetisyenler aracılığı ile Aile Sağlığı Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen 'Obezite Danışmanlığı' hizmetinden vatandaşlarımız yararlanabilir.

Obezite ile mücadele, fiziksel aktivitenin önemi sağlıklı beslenme ve diyabetin önlenmesine yönelik koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında Müdürlüğümüze bağlı kamu sağlık kurumları ve özellikle sağlıklı hayat merkezlerimizde görev yapan hekimler, diyetisyen, fizyoterapistler ve diğer sağlık çalışanlarımız başta okullar olmak üzere, Kur'an kursları, aile danışma merkezleri, halk eğitim merkezleri, gençlik merkezleri, ÇATOM’lar gibi kamu kurum ve kuruluşlarda vatandaşlarımıza yönelik farkındalık eğitimleri düzenli bir şekilde verilmektedir." (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor