Oduncular Sitesi esnafı, kış aylarının yaklaşmasıyla vatandaşa kışlık yakacak hazırlamak için yoğun bir çalışma içerisine girdi.
Batman’da bazı bölgelerde doğalgaz kullanılırken doğalgaz kullanmayanlar ise şimdiden kış hazırlıklarına başladı. Vatandaşlar kışlık odun ihtiyacını temin etmeye çalışırken, odun satıcıların da yüzü gülmeye başladı.
Piyasadaki zamların odunlara az yansıdığını belirten oduncular, evler için hazırlanan odunların tonunun 700 TL’den, fırın ve lokantalar için ise 600 TL’den satıldığını söylediler.
“Doğalgaza rağmen satışlarımız iyi”
Havaların soğumasıyla vatandaşların odun almaya başladığını ifade eden odun satıcısı Diyaddin Gökalp, “Kış ayının yaklaşmasıyla bu yıl odun satışlarımız doğalgaz kullanımı yaygınlaşmasına rağmen elhamdülillah çok iyi durumda. Havaların soğumasıyla vatandaşlar odun almaya başladı. Odun ve kömürlerimizi Şırnak, Bitlis ve Siirt’ten temin etmekteyiz. Odunlarımız geldiğinde burada önce hizarla (elektrikli ağaç kesme makinası) parçalara ayırdıktan sonra diğer makinamızla küçük parçalara sobaya girecek ebatta kesip hazırlıyoruz.” dedi.
“Evlere kadar götürüyoruz”
Odun fiyatlarının geçen yıla nazaran çok değişmediğini söyleyen Gökalp, “Odun ve kömür alan müşterilerimize aracımızla evlerine kadar götürüp teslim ediyoruz. Geçen seneye nazaran odun fiyatları çok yükselmedi. Fırınlık odunun tonu 600 TL, ev odununun ise tonu 700 TL’den satıyoruz. Herkes maddi durumuna göre 250 ile 500 kilogram, kimi bir ton, kimileri ise ton bazında alıyorlar. Müşterilerimiz genelde köylüler ve doğalgaz kullanmayan kesimlerdir.” şeklinde konuştu.
“Kış öncesi yağmur yağmadan odunlarınızı alın”
Baba mesleğine devam ettiklerini söyleyen diğer bir odun satıcısı Mehmetşah Kaplan, “3 yıldır bu işi yapıyorum, bu iş baba mesleğimizdir. Nesilden nesile davam edecektir inşallah. Odunlarımız bize TIR’larla Diyarbakır ve Siirt bölgesinden palamut ve meşe odunu geliyor. Kış öncesi stoklarımızı hazırlıyoruz. Şu anda odunlarımız hazır, millet gelip odunlarını alıyorlar. Burada fırınlar için ayrı, evler için ayrı odun kömürlerimiz var. Gelen odunlarımızı hizarla (elektrikli ağaç kesme makinası) parçalayıp makinayla doğrayıp sobada yakacak hale getiriyoruz. Geçen yıl kış sert geçtiği için işlerimiz geçen seneye nazaran daha iyi durumda. Sobalık odunun tonunu 700 lira, fırınlık tonunu 600 liradan satıyoruz. Vatandaşlarımızın kış öncesi yağmur yağmadan odunlarını almalarını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“50 yıldır odun kesme işinde çalışıyorum”
Daha önce balta ile yaptığı odun kesimini şimdilerde ise makine ile yaptığını belirten 50 yıllık odun kesici olan İbrahim Bulut ise şunları söyledi:
“6 çocuk babasıyım, 50 yıldır odun kesme işinde çalışıyorum. Önceleri böyle makine yoktu, balta ile parçalıyorduk. Şu anda makine var hizardan (elektrikli ağaç kesme makinası) sonra makinada küçük parçalara ayırıyoruz. Makineyle odun kesmek baltadan çok daha rahat ve iyi. Emeğimle çalışıyorum, çok şükür işimden de memnunum.”
“Odun keserek geçimimi sağlıyorum”
Diğer bir odun kesicisi Nezir Kaya, “25 yıldır bu işte çalışıyorum. Burada odun keserek geçimimi sağlıyorum. Odunları küçük parçalara ayırdıktan sonra 250 ile 500 kilogram ve 1 ton olarak hazırlıyoruz. Vatandaşlar da hazırladıklarımızı alıyor. Yılın 12 ayı iş varsa çalışıyoruz. İşimiz ton bazındadır. Ne zaman iş varsa çalışıyoruz, iş yoksa oturuyoruz.” dedi.